Nem lassul a járvány terjedése Ukrajnában, mégis újranyitnának egyes régiókat

külföld
2020 június 08., 07:52

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre egy nap alatt 463 új beteget azonosítottak, a kormány eközben mégis a korlátozások újabb enyhítésére készül azokban a régiókban, amelyekben azt a helyzet megengedi - közölte az egészségügyi miniszter.

Az elmúlt egy napban regisztrált új esetekkel az azonosított fertőzöttek száma elérte a 27 462-t, és az előző napihoz képest csak 22-vel kevesebb új fertőzöttet jegyeztek fel. A betegségben elhunytak száma kilenc újabb áldozattal 797-re nőtt az országban, miközben eddig 12 195-en gyógyultak fel. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 5101-en fertőződtek meg, közülük az elmúlt napban 51-et regisztráltak.

Az egészségügyi tárca adatai szerint Kijev a második legfertőzöttebb területe Ukrajnának, ahol a járvány kitörése óta 3490-en betegedtek meg Covid-19-ben, 77-en haltak bele a betegségbe és 888-an gyógyultak meg. A legfertőzöttebb régió változatlanul a romániai határnál lévő Csernyivci megye 3698 azonosított fertőzöttel és 152 halálesettel. Kárpátalja megyében a legfrissebb adatok szerint a regisztrált fertőzéses esetek száma 1386, ebből az elhunytaké 32, a gyógyultaké pedig 606.

A főváros és négy nyugat-ukrajnai terület - Csernyivci, Lviv, Rivne és Voliny - nem áll készen a karanténkorlátozások enyhítésére az egészségügyi tárca vasárnapi értékelése szerint. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közben hétfői szokásos online tájékoztatóján arról számolt be, hogy június 10-től várhatóan életbe lép a korlátozások enyhítésének újabb szakasza azokban a régiókban, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Az enyhítések bevezetésének lehetősége Ukrajnában alapvetően a fertőzöttek napi számától, a kórházak leterheltségétől és az elvégzett tesztek számától függ az adott térségben.

A legújabb szakaszban a miniszter szavai szerint lehetővé válik egyebek mellett az üdülőhelyek megnyitása bizonyos szabályok betartása mellett, amelyeket a tárca határoz majd meg. (MTI)