Állítólag megtalálták azt a 2 millió dolláros, aranyrögökkel teli kincsesládát, amit több százezren kerestek a Sziklás-hegységben és legalább öten belehaltak 2010 óta

ÉLET
2020 június 09., 07:34

Valaki megtalálta a kincseládámat - jelentette be Forrest Fenn, a 89 éves amerikai műkereskedő, aki 2010-ben megjelent, A Vadászat izgalma című önéletrajzához minden túlzás nélkül a könyvkiadás történetének legsikeresebb könyvpromócióját találta ki.

Fenn ugyanis a könyben írta meg, hogy a régi Vadnyugat kalandjainak megidézése végett fogott egy bronzból készült kincsesládát, amibe aranyrögöket, aranyport, drágaköveket, antik aranyszobrokat és más Indiana Jones-filmbe illő kincseket pakolt durván 2 millió dollár értékben, és elrejtette valahol a Sziklás-hegységben, Új-Mexikótól északra, de Kanadától délre, 1500 méteres magasságban. A kötetben szerepelt egy 24 soros verse is, ami szintén tartalmazott nyomokat, illetve a könyv több pontján is rejtett el utalásokat a helyszínre, illetve később online is elpöttyintett ezt-azt.

Annak ellenére, hogy a kincsesláda létezésére nem volt semmiféle bizonyíték Fenn szaván kívül, az akció túlzás nélkül kései aranylázat váltott ki. Becslések szerint ugyanis 100-350 ezer ember kereste a kincset hosszabb-rövidebb ideig az elmúlt tíz évben, volt, aki minden megtakarítását erre áldozta és a különböző források szerint 4 vagy 5 ember dokumentáltan a láda keresése közben halt meg, köztük egy pap. Volt, aki eltévedt és megfagyott, volt, aki a Rio Grandéba fulladt és volt, aki lezuhant egy 150 méter magas szikláról.

Fenn 2017-ban azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy nagyon sajnálja a haláleseteket, de nem fújja le az akciót, mert, mint fogalmazott, ha valaki belefullad egy úszómedencébe, nem a medencét kell leereszteni, hanem az embereket kell megtanítani úszni.

Több, néptelen, vad környékeken történt haláleset után, 2017-ben annyit azért elárult még, hogy a kincsesláda olyan helyen van, amit egy nyolcvanéves ember is meg tud közelíteni. A kincset ugyanis állítása szerint sajátkezűleg helyezte el. Az általa előadott eredettörténet szerint a ládát eredetileg egyfajta sírnak, a saját hamvai nyughelyének szánta, ugyanis veserákja volt. A kincskeresős játékot elmondása szerint azután találta ki, hogy a ládát elrejtette, de a rákból nagy meglepetésére felgyógyult.

Az elmúlt tíz évben azzal tartotta ébren a lázat, hogy időről időre bejelentette, milyen új kincseket - például csiszolt aranytükröket és antik kínai jádeszobrocskákat - dugott a ládába, illetve kiszivárogtatta azt is, hogy a ládika maga 9 kilót nyom, a benne lévő kincs pedig 10-et.

Sokat egy pillanatig sem hitték el, hogy a kincs létezik. Sokan most sem, Fenn ugyanis eddig nem volt hajlandó bemutatni azt a fotót, ami igazolná, hogy a szerencsés kincsvadász tényleg az ő ládáját találta meg.

Ha érdekelnek a modern korban elrejtett kincsek, itt egy remek 444-cikk, ami 11 kortárs kincs, köztük a Fenn-féle láda történetét meséli el röviden, de annál szórakoztatóbban.