Észak-Korea megszakít minden kapcsolatot Déllel, állítólag röplapozás miatt

külföld
2020 június 09., 03:49

Észak minden kapcsolatot megszakít Dél-Koreával, így azt a telefonos forró drótot is, ami a két ország, illetve a vezetőik közötti kommunikációt biztosította - írja a BBC. Az indoklás szerint a déliek állítólagos röplapozásain háborodtak fel ennyire. A döntés miatt ideiglenesen bezár az a határ menti Keszong városában 2018-ban létrehozott kommunikációs iroda is, ahol a déliek hívását fogadták naponta kétszer. A döntés ma, kedden déltől érvényes. Dél-Korea tegnap jelezte, hogy a hétfő reggeli hívásukat - 21 hónap elteltével - nem vették fel az északiak. A délutánit utána még igen.

A döntés része, hogy a katonai kommunikációs csatornákat is felfüggesztik.

Bár az extrém módon titkolózó Észak-Korea lépéseit gyakran nehéz értelmezni, a BBC elemzése szerint valószínű, hogy nem szimplán röplapok miatti felháborodásról van szó. Elképzelhető, hogy Észak azért hoz létre tudatosan válsághelyzetet, hogy a két Korea közötti tárgyalásokon később legyen miből engednie. Ezt a tárgyalási taktikát korábban ugyanis előszeretettel alkalmazták.

A másik lehetőség, hogy ez az egész valójában a diktátor, Kim Dzsongun 3 évvel fiatalabb húgának, Kim Jodzsongnak a “felépítését” szolgálja. A napokban ő volt ugyanis, aki nyilvánosan megfenyegette Délt, hogy a röplapozásnak következményei lesznek, majd a testvére mellett ő írta alá a mostani határozatot. A 32 éves nőnek 23 éves koráig a létezését is titkolták és 27 éves volt, amikor először leírták a nevét, egy évre rá viszont már ő lett a hivatalos propagandfőnök, az utóbbi időben pedig már a bizonytalan egészségi állapotú bátyja potenciális utódjaként emlegették.

A harmadik lehetőség, hogy Kim Dzsongun ezzel a balhéval a drámai gazdasági helyzetről és a koronavírusjárványról próbálja elterelni az északiak figyelmét.