3,5 milliárdot kapott Rogán minisztériumától a fideszesekkel teli Batthyány Lajos Alapítvány

POLITIKA
2020 június 10., 09:27

Közel 3,5 milliárd forintos támogatást kapott 2020-as működésére és feladataira a Batthyány Lajos Alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától, írja a hvg.hu a minisztériumi szerződéslista alapján.

Az alapítvány 1991-ben jött létre Antall József miniszterelnök kezdeményezésére, 2018-ig többek közt a fideszes Szájer József is kuratóriumi tag volt benne. Azóta ő kilépett, csatlakozott viszont

  • Kobza Miklós, Orbán Viktor egykori fotósa és az MTVA volt sajtófőnöke,
  • Illés Géza Márton, aki Orbán Viktor korábbi tanácsadójaként és Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor Andrásnak az ügyvédje,
  • Dezső Tamás történész, az ELTE BTK korábbi dékánja, a Migrációkutató Intézet vezetője.

Az alapítvány évek óta egyre több pénzt kap a kormánytól, de míg 2019-ig néhány százmilliós összegekről volt szó (egyszer 500 milliót kaptak egy médiakutató intézetre), tavaly a támogatás mértéke már a mostanihoz hasonlóan elérte a 3,5 milliárdot.

A szervezet 2019-es beszámolója szerint a Kabinetirodától kapott támogatás egy részét, 500 millió forintot egy balatonszepezdi ingatlan megvásárlására és a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. támogatására fordítottak. A kft. tulajdonos-ügyvezetője Szánthó Miklós, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója és a KESMA, a fideszes médiaholding vezetője.

Az nem világos, hogy az 500 millió forintból mennyi került Szánthó cégéhez, amelynek neve - más szervezetekkel együtt - két másik, összesen hárommilliárd forintos tételnél is szerepel.