A kormány szigorítaná a feltételes szabadon bocsátást

bűnügy
2020 június 10., 12:57

Az erőszak elleni zéró tolerancia jegyében az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot nyújtott be kedden az Országgyűlésnek a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról. A javaslat célja, hogy az emberi élet szándékos kioltásával járó bűncselekmények miatt határozott tartamú szabadságvesztésre ítéltek esetében kivétel nélkül kizárja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter.

Azt mondta, a hozzátartozók védelme érdekében a törvényjavaslat további szigorítást is bevezet, és a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén is a feltételes szabadságra bocsátás kizárásáról rendelkezik.

Varga azt mondta, a hozzátartozók védelme érdekében a kisebb tárgyi súlyú cselekményeknél is szükséges a szigorítás, ezért a javaslat a szabadságvesztés felfüggesztése esetén is előírja a pártfogó felügyelet és az áldozatoktól történő távoltartás elrendelésének kötelezettségét.

Rendőrautó Győr egyik ipar telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyerek, egy 13 éves lány meg egy 10 éves fiú és az apjuk holttestét találták meg.
photo_camera Rendőrautó Győr egyik ipar telephelyén, ahol lakossági bejelentés alapján egy lakásban két gyerek, egy 13 éves lány meg egy 10 éves fiú és az apjuk holttestét találták meg. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a győri kettős gyerekgyilkossághoz hasonló tragikus eseteket megelőzze. Varga azt mondta, szeretnék, ha soha többet nem lenne emiatt hasonló tragédia, ezért szigorítanának a törvényen, a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításával. (MTI)