A tiltások ellenére több ezren tüntettek Hongkongban a kormányellenes mozgalom születésének első évfordulóján

külföld
2020 június 10., 07:04

Emberek ezrei mentek az utcára kedd este Hongkongban, az egy évvel ezelőtt indult kínai befolyás elleni, kormányellenes mozgalom születésének első évfordulóján - írja a Guardian.

A tüntetést a rendőrség a járványügyi szabályokra hivatkozva már korábban illegálisnak minősítette, és a helyszínen le is tartóztatott 53 embert, amiért részt vettek a megmozdulásban.

A tüntetést a Central nevű belvárosi üzleti negyedben tartották, ahol olyan jelszavakat skandáltak, mint „A független Hongkong az egyetlen út!”, vagy „Éledj újra Hongkong, ez a korunk forradalma!”.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az összegyűlt tömeget a rohamrendőrség eleinte egy transzparensre írt felirattal figyelmeztette, hogy illegális tüntetésen vesznek részt, de egy idő után gumibottal és paprikaspray-jel kezdte oszlatni a tömeget. A Guardian tudósítása szerint a letartóztatott tüntetők között volt olyan is, akit azután fogtak le, hogy szitokszavat kiabált a rendőrökre.

A rendőrség a tüntetés után kiadott közleményében azt állítja, csak a minimálisan szükséges erőt vetették be, hogy feloszlassák az engedély nélküli gyülekezést.