Embriószerű kísérleti modellt hoztak létre emberi őssejtekből

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Cambridge-i Egyetem kutatói embriószerű kísérleti modellt hoztak létre humán embrionális őssejtek felhasználásával, hogy tanulmányozhassák az emberi fejlődés egy olyan korai szakaszát, amit eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

Illusztráció: Sebastian Kaulitzki/Science Photo Library via AFP

„Óriási izgalmat jelent megfigyelni olyan fejlődési folyamatokat, amik egészen eddig rejtve voltak előttünk” – mondta Alfonso Martinez-Arias, az egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője.

Egy organizmus „tervrajza” a gasztruláció során alakul ki – ez az intenzív sejtvándorlással járó folyamat az embernél a fejlődés nagyjából második hetében kezdődik. A gasztrulációt az emberi fejlődés „feketedoboz-periódusaként” szokták emlegetni, mivel a jogi szabályozások tiltják a humán embriók 14 napnál tovább való tenyésztését laboratóriumi körülmények között.

Martinez-Arias és kollégái – akiknek a tanulmánya a legújabb Nature-ben jelenik meg – „gasztruloidokat” hoztak létre humán embrionális őssejtekből laboratóriumi körülmények között, és a képződményeket kémiai eljárásokkal kezelték.

Ezek a rendszerek nem képesek teljesen kifejlett embriókká alakulni, ami azt jelenti, hogy a tanulmányozásuk segít áthidalni a humán embriókon végzett vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozások egy részét.

A szakemberek azt remélik, hogy a szóban forgó fejlődési folyamatok pontos megismerése segíti az emberi születési rendellenességek és betegségek okainak azonosítását, illetve a várandós nőknél alkalmazható szűrőtesztek kifejlesztését. (MTI)