Karácsony: Budapest akkor is felújítja a Lánchidat, ha „beleroskad”

Budapest
2020 június 10., 19:54

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekinti a főváros vezetése, ezért akkor is fel fogják újítani, ha Budapest „beleroskad”, méghozzá azért, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden évben újra és újra fel tudnák újítani a Lánchidat – írja Karácsony Gergely a Facebookon.

A főpolgármester a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs nyilatkozatára reagált, ami szerint Karácsony késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását, és nagyon meghosszabbítja a hídzár idejét.

Karácsony szerint a kormányzati kommunikáció azt szeretné bemagyarázni a közvéleménynek, hogy a Lánchíd állapota 170 év után váratlanul leromlott azért, mert a budapestiek ellenzéki polgármestereket és főpolgármestert választottak. Vagyis azon a városvezetésen kérik számon a Lánchíd állapotát, amelyik 8 hónapja van hivatalban, miközben nekik lett volna 108 hónapjuk a felújításra.

Azt írja, a hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért 6 milliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni. Karácsony azt írta Fürjesről:

„Az a kormánytisztviselő, aki elvben Budapest fejlesztéséért felelős és a Lánchídért aggódik hangosan, talán ez ellen a kormányzati sarcolás ellen is szót emelhetne. Ha másért nem, hát a neki állítólag fontos Lánchíd érdekében.”

Amikor pedig világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad, azt kérték a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására, és módosíthassanak olyan közbeszerzési feltételeken, amik a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást, ugyanis a kormányzati 6 milliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így is elég lenne – írja Karácsony.

Ennek ellenére a kormányhatározat változatlanul csak akkor biztosítja a 6 milliárdos támogatást, ha egyszerre történik meg a híd és az alagút felújítása, az egyszer már rettenetesen drágának bizonyult feltételek mellett – írja. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a híd állapotáról szóló jelentés ismeretében azonnal kitiltották az 5 tonna feletti járműveket a hídról, illetve a szakemberek napi szinten ellenőrzi a hidat, és a kisebb javításokat azonnal elvégzik, illetve hetente jelentést tesznek a híd állapotáról.