Olivabogyót töltögetett egy olasz nő két órás agyműtétje közben

Egy hagyományos közép-olasz csemegét, fűszeres hússal töltött és bundázott (ascoli) olivabogyót készített egy 60 éves olasz nő a saját agyműtéte közben, mindezt azért, hogy a beavatkozás során biztosan ne sérüljenek a finom mozdulatokhoz szükséges agyi területek.

Az éberen végzett agyműtétek sorában kérték már hegedülésre és gitározásra is a pácienseket, de olyan még nem volt, hogy ételt készítettek volna műtét közben - írja az esetről beszámoló BBC.

A feladatválasztás nem véletlen: a bundázott-töltött olivabogyókat állítólag híresen bonyolult elkészíteni. Az operált olasz nőnek 90 darabot sikerült produkálnia két óra alatt.

Éberen végzett agyműtétekre akkor van szükség, ha olyan neurológiai beavatkozást kell végezni, ami érintheti az agy látásért, mozgásért és beszédért felelős területeit. Hogy a sebész a legkevésbé se károsítsa az egészséges szöveteket, a műtét közben gyakran kérdéseket tesz fel a páciensnek, vagy valamilyen tevékenységet végeztet vele az operáció ideje alatt.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó