Alig két hónap után módosította a statisztikáját az operatív törzs, és lehúzott 4 koronavírusos beteget Bács-Kiskun megyéből

járvány
2020 június 11., 10:16

Voltak már eddig is érdekes adatisztításai a koronavírus fertőzöttek megyei statisztikáját feltüntető az operatív törzsnek, de a mostani talán a legmeglepőbb.

Arról a térképről van szó, amit naponta frissítenek a koronavirus.gov.hu-n. A mai állapot ez:

Minden reggel feldobják rá, hogy az új esetekkel együtt eddigi összesen hányan kapták el a megyékben, illetve Budapesten a vírust. Ezek a klinikai tesztekkel már igazolt esetek, vagyis elvileg utólag nem derülhet ki róluk, hogy rossz volt a teszt, megnézték újra, és nem is fertőzött az illető.

Az operatív törzs eleinte nem akart ilyen adatokat sem megadni, végül aztán április elsejétől a megyei bontást publikussá tette. Hogy nem teljesen kiforrott a rendszer, az több esteben kiderült, időnként a számok, amik elvileg nem csökkenhetnének (hiszen nem az éppen fertőzöttekről van szó, hanem az összes eddigiről) mégis csökkennek.

Ezt Müller Cecília tiszti főorvos azzal magyarázta több alkalommal is, hogy amikor először bekerül a rendszerükbe a koronavírus fertőzött, akkor a hivatalos lakcíme szerepelt az adatoknál, de amikor elkezdik a kontaktvizsgálatot, kiderülhet, hogy már egészen máshol lakik a beteg. Így korrigálni kell a statisztikát is.

Ez rendben is volna, ha ezeket rövid időn korrigálják. De mi történhetett Bács-Kiskun megyében, ahol hirtelen 4-gyel csökkent az eddigi összes fertőzött száma. Ami azért vett fel kérdéseket, mert váratlanul olyan kevés fertőzött lett a megyében, mint amit legutóbb április 10-én, vagyis két hónapja jelentettek.

Most értek a kontaktkutatás végére? Eddig nem árulták el az áprilisban regisztrált betegek, hogy hol laknak valójában?

Ilyenkor nincs semmi jelzés, hogy hova számolják a Bács-Kiskunból eltűnt betegeket. A megoldás ebben az esetben Budapest. Mert a térkép szerint ugyan itt mára 7-tel nőtt az új koronások száma, Müller Cecília az operatív törzs „tájékoztatóján” arról számolt be, hogy csak 3 új fertőzöttet találtak a fővárosban (további 3-3-at Komárom-Esztergomban és Szabolcs-Szatmárban, 1-1-et Hajdú-Biharban, Pest megyében és Zalában, nem említette a Bács-Kiskun megyei 4 lehúzott beteget).

Nemcsak Bács-Kiskunban, Baranyában is csökkent eggyel a szám, ami elvileg nem csökkenhet. Miután Csongrád megyében eggyel több fertőzött van a térképen, mint tegnap, ezt a megyét pedig nem említette Müller Cecília azok között, ahol találtak új beteget, itt lehet a mínusz beteg.