Eszelős szívatás: 5 szintes társasházat húznának fel a siófoki obszervatórium mellé

balaton
2020 június 11., 16:40

A 24.hu azt írja, a siófoki obszervatórium közelébe tervezett, 5 szintes társas lakóház megépítésének akadályozását kéri az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Balatoni Szövetség. A szövetség szerint ugyanis a beruházás veszélyeztetné a mérések, a balatoni viharjelzés pontosságát is, amin emberéletek múlhatnak.

Lombár Gábor, a szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak azt mondta: „A Balaton biztonságos működtetéséről van szó, amiért már sokan sokat tettek. Sok pénzt költött az állam a viharjelzés csúcstechnológiával való ellátására is. Ezért kiemelt fontosságú, hogy se a helyi védettséget élvező obszervatóriumot, se a funkcióját ne veszélyeztethesse egy ekkora magánépítkezés.”

A lap úgy tudja, a kormányhivatalnak a jövő hét közepéig kell döntést hoznia, hogy engedélyt ad-e a magánépítkezésre.

Az alig 1200 m2-es területért több éve harcolnak: a keskeny telken évekig két védett hársfa állt, amik fontos érvek voltak egy korábbi, építkezést elutasító határozatban, de a fákat 2018 nyarán kivágták. Mivel a korábbi Balaton-törvény ma is érvényben lévő vízparti terveibe építési telekként jelölték az egykori strandot, ami magánkézbe került, és az új törvények nem vehetnek el szerzett jogot, a beruházónak van építési engedélye.

A Fidesz–Tiborcz–Mészáros–Garancsi–Csányi-kör az elmúlt 5 évben körülvette a Balatont, a Válaszonline 42 óriásprojektet mutatott be a tó környékén.