Felmentést adhat a hatósági házi karantén alól a járványügyi hatóság

POLITIKA
2020 június 11., 14:22

Felmentést adhat a hatósági házi karantén alól a járványügyi hatóság különös méltánylást érdemlő esetekben – ilyen tartalmú módosítást fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslathoz.

A testület Salacz László (Fidesz) bizottsági alelnök szóbeli kezdeményezésére döntött a változtatásról, ami szerint a járványügyi hatóság egyes esetekben egyedi magatartási szabályt is megállapíthat a hatósági házi karantén helyett akkor, ha a járványügyi védekezés karantén nélkül is biztosított.

Salacz László olyan egyedi lehetőségekre hivatkozott, amikre nem állapítható meg általános szabályrendszer.

photo_camera Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke ezt azzal egészítette ki: létezhetnek olyan családi, munkával vagy közmegbízatással összefüggő körülmények, amik ezt indokolják, és miután az eltérő magatartási szabályokat a hatóság állapítja majd meg, azok közérdekű adatként a nyilvánosság és a bíróság kontrollja alatt állhatnak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: az operatív törzs, a szakértői kar kérte a szabályok rugalmasabbá tételét. Felesleges a 2 hetes karantén például annak, akinek 2-3 negatív vírustesztje van – mondta.

A testület szintén Salacz László szóbeli kezdeményezésére fogadta el azt a változtatást, ami szerint a gazdaságvédelmi akcióterv keretében kérhető munkahelyvédelmi támogatások igénylésének és folyósításának határidejét ne a törvény rögzítse, hanem azt a kormány határozhassa meg.

A bizottság a törvényjavaslathoz egy olyan változtatást is elfogadott, ami különleges szabályokat tartalmaz a járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra. Ez többek között azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett.

A módosító csomag szigorítana a felszámolás kezdeményezésének a szabályain is, tekintettel a járványhelyzettel együtt járó gazdasági visszaesésre. A változtatás értelmében nem törvény rögzítené, hanem a kormány kap felhatalmazást arra, hogy megállapítsa, melyik nagykövetségeken nyújtható majd be menedékjogi kérelem. Más területeken is bővülnének a kormány rendeletalkotási jogosítványai: a stratégiai társaságok tevékenységi körét határozhatja így meg.

A jövőben nemcsak a kormány által, hanem az önkormányzatok által hozott védelmi intézkedések megszegése is szabálysértésnek minősül.

A különleges gazdasági övezetekről szóló előterjesztéshez is hozzányúlt a testület. Eszerint a főváros és a megyei jogú városok területén a kormány nem nyilváníthat különleges gazdasági övezetté területeket.

Egy szintén elfogadott módosítás a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is építtetőnek minősíti, vagyis a javaslat hatálya alá tartozó beruházások egy részét a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. mellett ez a társaság végzi. (MTI)