Mit mond ilyenkor a színpadon a fekete komikus, aki semmit sem fél kimondani?

külföld
2020 június 12., 19:16

„Nem valami jók a körülmények egy ilyen műsorhoz, de csak úgy derült ki, hogy működik-e, ha megtartjuk ezt a rohadt műsort” - kezdte fellépését Dave Chappelle komikus egy kis színpadon Ohióban hat nappal ezelőtt. Az alig félórás fellépés felvételét pénteken tette ki a Netflix Youtube-ra, azzal a megjegyzéssel Chappelle-től, hogy normális esetben nem adna ki valamit, ami ilyen nyers, de most talán mindenki megérti.

És valóban, a finomra csiszolt standup-óriásprodukciókhoz képest ez tényleg nyers, szinte végig egyetlen beállítást látunk, előtte egy rövid felvezetővel arról, hogyan érkeznek a maszkos vendégek a gondosan social distancingelt szabad téri kultúrházba. A címe 8:46, valószínűleg mindenki érti, miért, aki az elmúlt hetekben olvasott híreket.

link Forrás

Dave Chappelle az amerikai standupvilág intézménye. Évtizedek óta meghatározó komikus, aki a kétezres években, Comedy Central-os műsora népszerűségének csúcsán egyszerűen fogta magát, nemet mondott egy ötvenmillió dolláros szerződése, és évekre visszavonult. Aztán jött a visszatérés, egyik Netflix-special a másik után, és tavaly egyrészt megkapta az amerikai humor-Oscart, vagyis a Mark Twain-díjat, másrészt a „jaj már semmivel se lehet viccelni”-közhangulat közepén megcsinált egy műsort, amiben egyebek mellett Michael Jackson áldozataival viccelt - és ebből is óriási siker lett. Nincs social media jelenlétre, megjelenéseit pedig alaposan meg szokta tervezni.

Most pedig kiállt egy kis színpadra az ohiói Yellow Springs-ben, és előadott egy műsort, amit kevesebb, mint egy nap alatt hárommillióan néztek meg,

pedig vicc, poén, csattanó, ilyesmi csak elvétve van benne, csípős gyalázkodásból is csak néhány.

Chappelle inkább csak beszél arról, ami éppen Amerikában zajlik. Néhány nappal ezelőtt Don Lemon, a CNN egyik híres műsorvezetője szólította meg a hírességeket, köztük Chappelle-t is, hogy miért nem mondanak valamit ebben a helyzetben.

„Mit számít, hogy mit mondanak a celebek? Az utca magáért beszél, nincs ránk szükség” - mondja erre Chappelle. „Kit érdekel, mit mond a kedvenc komikusod, miután láttad, hogy egy rendőr 8 perc 46 másodpercen át térdel egy ember nyakán?”

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy hollywoodi sztárok közben ezzel a videóval jelentkeztek:

link Forrás

Chappelle arról is beszél, hogy megrázó volt a Floyd haláláról készült videóban, hogy látszott: Floyd tudja, hogy meg fog halni. Amikor megnézte a videót, akkor megértette: senki nem fog hazamenni, mert aki ezt látja, nagyon dühös lesz

Felidézi a rendőri erőszak híres fekete áldozatainak sorát Eric Garnertől Philando Castile-ig, az egyik legkeményebben pedig arra a jobboldali érvre válaszol, hogy „nem kéne George Floydot hősnek tartani, mert korábban maga is bűnöző volt, miért őt választják mártírnak az emberek”.

„Nem választottuk! Megölték, ez nem volt helyes, és ő volt az, akit megöltek. Nem kellenek nekünk hősök. Minden fekete, aki túléli ezt a rémálmot, az hős nekem” - mondja, bár igazság szerint nem a fekete szót használja ebben a mondatban.

Aki most arra gondol, hogy ez nem túl vicces: valóban nem, erre Chappelle is reflektál műsor közben, de amikor megkérdezi a közönséget, hogy unatkoznak-e, nem tűnik úgy, hogy az emberek megbánták volna, hogy megnézik a műsort.

A tüntetőket támogatásáról biztosítja, a befejezést pedig valószínűleg még sokáig fogják idézni: „Tartsuk nyitva ezt a teret, ez a civil diskurzus utolsó bástyája. Ami ezután jön, az már csak rat ta tat tat tat.”