Szigorításokat terveznek Kijevben a felgyorsuló koronavírus miatt

2020 június 12., péntek 8:39

Ukrajnában második napja közelíti meg az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma a hétszázat, az ország egyik legfertőzöttebb területén, a fővárosban is gyorsult a fertőzés terjedése, emiatt a kijevi városvezetés a korlátozások szigorítására készül - közölte Volodimir Bondarenko, a főpolgármester tanácsadója pénteken egy tévéműsorban.

Ukrajnában péntekre egy nap alatt 683-mal 29 753-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 870-re emelkedett, míg a betegségből eddig 13 567-en gyógyultak meg, köztük 426-an az elmúlt napban.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészben lévő Lviv megyében regisztrálták, 112-t, a második legtöbbet, 95-öt pedig a fővárosban, Kijevben, továbbá Kijev megyében még 12-t. Kárpátalja megyében 35 új esetet jegyeztek fel.

A halálesetek közül az elmúlt napban négy történt az ország legfertőzöttebb régiójában, a romániai határnál fekvő Csernyivci megyében, hárman-hárman Kárpátalján, illetve Lviv megyében haltak meg, ketten Harkiv és Voliny, egy áldozat pedig Rivne megyében, valamint Kijevben.

Az egészségügyi minisztérium adatai alapján Kárpátalja megyében eddig 1506 fertőzöttet azonosítottak, közülük 38-an haltak bele a betegségbe, és 675-en gyógyultak meg. Csernyivci megyében a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 3831-et, a halálos áldozatoké a 163-at, míg a gyógyultaké az 1200-at.

Kijevben eddig 3766 beteget azonosítottak, közülük 85-en haltak meg, és 1132-en győzték le a betegséget.

Volodimir Bondarenko közölte, hogy a kijevi válságstáb pénteki ülésén tárgyal a május 23-tól életbe léptetett korlátozásenyhítések szigorításáról.

Kijelentette, hogy a főváros nem áll készen az éttermek és a kulturális intézmények megnyitására, sem a tömegrendezvények megtartásának engedélyezésére. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a strandok látogathatóságát is szigorúan korlátozzák, akár ismét bezárhatják a fürdőhelyeket. Arra vonatkozóan, hogy a közösségi közlekedést is újra korlátozzák-e, annyit mondott, hogy ez a kérdés egyelőre még nincs napirenden. (MTI)