Addig blokkolja Magyarország Ukrajna NATO-csatlakozását, amíg Kijev nem módosítja az oktatási törvényt

külföld
2020 június 13., 14:33

"Fenntartjuk a miniszteri szintű NATO–Ukrajna ülések vétózását, ameddig a kárpátaljai magyarság vissza nem kapja korábban elvett jogait," közölte Pótápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a 168 Órának, miután péntek este az ukrán külügyminiszter bejelentette: nem tervezik a jogszabály módosítását. Dmitro Kuleba az 1+1 ukrán tévécsatorna műsorában kijelentette:

Kijev nem fog további változtatásokat végrehajtani a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvényen a Magyarországgal való kompromisszum kedvéért azon túlmenően, hogy már végrehajtotta az Európa Tanács Velencei Bizottságának minden ajánlását.

Hozzátette: az ukrán fél a Magyarországgal fenntartott kapcsolatainak normalizálására törekszik, hogy Budapest feloldja a NATO és Ukrajna közötti kapcsolattartás blokkolását.

A magyar-ukrán viszony az oktatási törvény 2017-es elfogadása óta feszült: a nyelvi cikkely szerint a nemzetiségi iskoláknak az ötödik osztálytól fokozatosan át kell térnie több tanórában az ukrán nyelv oktatására.