Macron rasszizmus elleni fellépést ígért, de Franciaországban nem lesz szobordöntögetés

külföld
2020 június 14., 21:33

Franciaország kíméletlen a rasszizmussal szemben, de nem fog kitörölni egyetlen nevet sem a történelméből, és nem dönt le szobrokat - mondta vasárnap Emmanuel Macron államfő a rendőri erőszak és rasszizmus elleni sorozatos tüntetésekre reagálva, amelyek a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások nyomán szerveződtek országszerte.

„Kegyetlenek leszünk a rasszizmussal, az antiszemitizmussal és a diszkriminációkkal szemben, de ez a nemes harc tévútra vezet, amikor szeparatizmussá válik a múlt hamis vagy gyűlölködő átírásával, és elfogadhatatlan küzdelemmé válik, amikor a szeparatizmusok szolgálatába áll” – fogalmazott Macron az eredetileg a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb enyhítéseiről szóló televíziós beszédében.

„A köztársaság nem fog szobrokat ledönteni” – hangsúlyozta. „Inkább együtt kell szembenézni a teljes történelmünkkel, és semmi esetre sem megtagadni azt, amik vagyunk.”

A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról. Egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja és támogatói június 2-án szervezték az első tiltakozó megmozdulást, amelyen több mint húszezren gyűltek össze a párizsi bűnügyi bíróság épülete előtt a gyülekezési tilalom ellenére. A nem engedélyezett megmozdulást eredetileg a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezték Párizsban, de a mozgalom az elmúlt tíz napban egyre nagyobb méreteket öltött, és az egész országban kiszélesedett. A hétvégén Párizs mellett Marseille-ben, Lyonban, Montpellier-ben, Nantes-ban, Saint-Nazaire-ban, Bordeaux-ban és Strasbourgban is ezrek tüntettek.

Adama Traoré, mali származású börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegsége miatt veszthette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította. A család a tüntetéseken a csendőrök vád alá helyezését követeli.

Emmanuel Macron vasárnap este elismerte, hogy létezik rasszista diszkrimináció Franciaországban, de óva intett az egyesült államokbeli megmozdulások másolásától, ahol a tüntetők szobrokat döntöttek le, és általuk diszkriminatívnak és rasszistának ítélt művészeti alkotásokat kérdőjeleztek meg.

„Mi olyan nemzet vagyunk, ahol bárki, származásától és vallásától függetlenül meg kell hogy találja a helyét. Hogy ez mindenhol így van a világon? Nem” – ismerte el a francia elnök. „A küzdelmünknek ezért folytatódnia és erősödnie kell, hogy mindenki olyan diplomát és munkát szerezhessen, amely megfelel a tehetsége érdemeinek, és harcolnunk kell az ellen, hogy a név, a lakcím és a bőrszín korlátozza az esélyegyenlőséget, amely mindenkit megillet” - mondta Macron. (MTI)