Nincs megállás: még 2800 lélegeztetőgépet vettünk Kínából

járvány
2020 június 14., 14:11

Szijjártó Péter szokás szerint a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a héten 2800 lélegeztetőgép és csaknem 8 millió maszk érkezett Magyarországra. Feltehetően Kínából, bár ezt a külügyminiszter ezúttal nem árulta el.

A miniszter szerint „a járványügyi intézkedések lazításának folyamatossága csak akkor tartható fenn felelősséggel, ha közben a védekezéshez szükséges eszközök beszerzése is folyamatosan zajlik”. Mint írja, „tudósok, járványügyi szakemberek továbbra sem tudják pontosan előre jelezni a vírus jövőjét. Ha a világ más pontjain folyamatosan terjed a betegség, sajnos semmi sem zárja ki annak visszatérését Európába”, és „a mi feladatunk az, hogy felkészítsük az egészségügyi rendszerünket a legrosszabb forgatókönyvre, így egy esetleges második hullámra is".

Eddig a legeslegrosszabb forgatókönyv Orbán Viktor áprilisi 10-i interjúja alapján az volt, hogy Magyarország hamarosan a tömeges fertőzés szakaszába lép, és addigra a kétezres lélegeztetőgépparkot fel kell futattni nyolcezresre. Végül nem léptünk a tömeges szakaszba, de a 8000 ezres lélegeztetőgép-kapacitás alighanem már a múlt héten meglett.

Azért a feltételes mód, mert Szijjártó ugyan rendszeresen beszámol arról, hogy hány lélegeztetőgép érkezett Kínából, összesített adatot nem említ. A héten megpróbáltuk összeszedni, mennyinél járhatunk.

Az Orbán Viktor által április 10-én említett 2000 körüli kapacitásról indultunk. Május 8-án Orbán Balázs államititkár már 3565 lélegeztetőről beszélt, és azt is mondta, hogy „továbbra is az a számításunk alapja, hogy ha a járvány elszabadul, nyolcezer lélegeztető- és altatógépre szükség lehet annak érdekében, hogy az emberéletek között az orvosoknak ne kelljen választaniuk. Ehhez igazodnak a beszerzési terveink”.

Orbán Balázs nyilatkozata óta múlt hét végéig Szijjártó rendszeresen jelentései alapján további 4200 lélegeztető érkezett Kínából (és 200-at szlovén közvetítőkön keresztül is beszereztünk). Az a korábban meglévőkkel együtt már 7964 lélegeztető, vagyis már ekkor meglehetett a célul kitűzött 8000. Közben a járvány első szakasza lecsengett. A legtöbben Magyarországon 80-an szorultak egyszerre lélegeztetőre, mostanra tartósan 20 körül van ez a szám.

Ehhez képest meglepő Szijjártó bejelentése, hogy a héten még érkezett 2800 lélegeztető. Ha jól számoltunk, ezzel már 10 800 lélegeztetőgép lehet Magyarországon. Hogy mikor lett cél a 8000 helyett már a majdnem 11 ezer, azt nem tudni.

Többször is megpróbáltuk a külügytől megtudni, hogy

  • hány lélegeztetőgépet vásároltak eddig?
  • mennyi érkezik még?
  • milyen típusú lélegeztetőgépeket vásároltak?
  • mennyiért szerezték be ezeket az eszközöket?
  • milyen összegű szerződések vannak még?

De nem kaptunk ezekre semmi választ.

Összehasonlításként a Magyarországnál 8-szor népesebb Németországban 30 ezer lélegeztetőgép van. A 67 milliós Franciaországban, ahol súlyosabb volt a járvány, mint Németországban, vagy mint nálunk, a járvány csúcsán, április 9-én hétezren voltak lélegeztetőgépen.

Az új vásárlások nemcsak azért meglepőek, mert messze, 35 százalékkal meghaladják a már amúgy is erősen túltervezett legrosszabb forgatókönyvet. Hanem azért is, mert közben itthon is elkezdődött a lélegeztetők gyártása.

Legalább két olyan helyen biztosan, amiről a kormány is tud. Az egyik a magyar fejlesztésű eszköz, aminek a gyártását május 28-án Pintér Sándor, Palkovics László és Kásler Miklós is megtekintette. Az átadott gyártócsarnokban naponta tíz lélegeztetőgépet szerelnek össze.

A másikról éppen a Kínából ezerszámra lélegeztetőt vásároló külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás tett említést szerdán, amikor bejelentette, hogy a világ egyik legjobb lélegeztetőgépét gyártják Vácon. A Celitron nevű cég már megkezdte a Panther 5-nek a gyártását, rövid időn belül ezer ilyen gépet használhatnak majd a magyar kórházak. Szerint már most a világ számos országa érdeklődik a gép iránt, „Magyarország tehát stratégiai kapacitással erősödött, amely lehetővé teszi, hogy felkészültebbek legyünk, ha a járványnak lesz második hulláma”.

Vagyis a Kínából felhalmazott lélegeztetők mellé még lesz legalább ezer magyarországi gyártású.

A tárca nem árulja el, hogy mennyiért vásárolja a gépeket, megbecsülni pedig nehéz, függ attól is, hogy mennyire komplex a termék. Az biztos, hogy vannak olyanok a beszerzett eszközök között, amelyek nem alkalmasak például az invazív (a szájon, a légcsőbe vezetett tubuson keresztüli) gépi lélegeztetésre, holott a koronavírusos betegek jelentős része éppen erre szorulna, és van olyan is, amelyik ezt tudja.

Hozzávetőleg az első beszerzés árai. A Semmelweis Egyetem egyik, nyilvánosságra került közbeszerzése szerint 3,2 millió euróért érkezett Kínából 56 darab NIV és 140 darab IV lélegeztető gép. Vagyis a mindössze 196 darab gép is milliárdos tétel. Márpedig most már 8000 vásárolt gépnél járhatunk.