A budapesti főtájépítész szerint a vihar is megmutatta, mennyire rossz állapotban vannak a fővárosi fák

Budapest
2020 június 15., 07:49

„Ezen a videón jól látszik, miért nem hagyhatjuk a veszélyesnek nyilvánított fákat meg a parkokban, vagy a fasorban. A mai viharban egy kamera vette fel, ahogy egy platánt kidönt a vihar az Alkotmány utcában. A megdőlt fa a fény felé törve lett ilyen féloldalas: a túl magas házak árnyéka, az eltolódott súlypont, a járda felőli oldalon kábelfektetések miatt elvágott támasztógyökerek, a túl kicsi fahely, az útszegély átépítés, a sózás akár együtt is okozhatta a vesztét. Szerencsére sem a parkoló autókban, sem személyekben nem keletkezett most kár. De ez csak szerencse. Ezért kérjük, hogy ha a Főkert, vagy kerületi kezelés esetén a kerület kiteszi egy ilyen fára a favizsgálati adatlapot, és gallyazást vagy extrém esetben kivágást ír elő, akkor higgyék el a szakembereknek, nem jókedvükben teszik ezt. A Gyulai Pál utcában sem jókedvükben tették. Jól tudjuk, hogy a belvárosban minden fa érték: csak akkor nyúlunk a fakivágás és pótlás eszközéhez, ha az elkerülhetetlen”

- írja a Facebookon Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, miután a vasárnapi viharban kidőlt egy platán az Alkotmány utcában.

link Forrás

Bardóczi nemrég egy podcastben beszélt arról, hogy a fővárosi fák 80 százaléka beteg a sok évtizedes út- és közműépítés miatt. Azt mondta, valószínűleg a fák nagy százaléka megmenthető, de csak akkor tud majd pontos számot mondani, ha teljes lesz a fakataszter. „Tehát nem arról van szó, hogy Budapest fáinak a 80 százalékát ki kell vágni”, hanem több pénzt kell szánni a fák gyógyítására.

Kiemelt videóink