Budapest főtájépítésze szerint a fővárosi fák 80 százaléka beteg

Budapest
2020 május 27., 16:18

Bardóczi Sándor a főváros főtájépítésze a Budapest TE meg ÉN podcastban beszélt arról, hogy nagyon komoly problémák vannak a budapesti fákkal. „Ez a sok évtizetes út-közűépítés, alul-fölül nyiszálják a fákat folyamatosan, tehát a lombkoronából is nyisszantanak, a gyökérzónából is nyisszantanak, és ezek a csonkolások mind sérülések, amik persze gyógyulnak, de egyben potenciális veszélyforrást jelentenek abból a szempontból, hogy a gomás fertőzések vagy a bakteriális fertőzések sokkal gyorsabban be tudnak jutni, el tudnak terjedni. Különösen, ha nem szakszerűen történik ez” -mondta Bardóczi.

Gyalogsétány két fasor között a Józsefvárosi Szenes Iván (volt Rezsõ) téren
photo_camera Gyalogsétány két fasor között a Józsefvárosi Szenes Iván (volt Rezsõ) téren Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Úgy látja, „nagyon sok ilyen fagyilkos közműcég van, az egyik az ELMŰ, akivel nagyon sok problémánk van”, mert meglévő fasor fölé nyugodt szívvel odarak egy légvezetéket, utána pedig elkezdi csonkolni a fákat. Sajátosnak nevezte, hogy a közműnek van védőtálvolsága, a fának pedig nincs. A műsorban a főtájépítész elmondta, hogy ő a fákat is közműveknek tekinti.

Becslései szerint a fővárosban a fák 80 százaléka beteg.Hogy ezekből mennyi számít gyógyíthatónak, azt csak akkor lehet megmondani, ha teljes lesz a fakataszter. Ugyanakkor úgy látja, nagy százalékukat meg lehet menteni, „tehát nem arról van szó, hogy Budapest fáinak a 80 százalékát ki kell vágni”, hanem több pénzt kell szánni a fák gyógyítására. Szerinte ahol jól működik a közterület-fenntartás, ott a város a költségvetésének az 5 százalékát szánja erre. Hozzátette, hogy ez jelenleg Budapesten 1 százalék alatt van.

Beszélt arról is, hogy a járványhelyzet miatt messzebbre kerültek a nagy fővárosi tervek, ilyen a csepeli nagy park tervei is. Így lehet, hogy ezek késésben lesznek. Hozzátette, hogy ennek az előkészítése alapvetően nem a főváros feladata, hanem az államé.