Budapest főtájépítésze szerint a fővárosi fák 80 százaléka beteg

Bardóczi Sándor a főváros főtájépítésze a Budapest TE meg ÉN podcastban beszélt arról, hogy nagyon komoly problémák vannak a budapesti fákkal. „Ez a sok évtizetes út-közűépítés, alul-fölül nyiszálják a fákat folyamatosan, tehát a lombkoronából is nyisszantanak, a gyökérzónából is nyisszantanak, és ezek a csonkolások mind sérülések, amik persze gyógyulnak, de egyben potenciális veszélyforrást jelentenek abból a szempontból, hogy a gomás fertőzések vagy a bakteriális fertőzések sokkal gyorsabban be tudnak jutni, el tudnak terjedni. Különösen, ha nem szakszerűen történik ez” -mondta  Bardóczi.

Gyalogsétány két fasor között a Józsefvárosi Szenes Iván (volt Rezsõ) térenFotó: Róka László/MTI/MTVA

Úgy látja, „nagyon sok ilyen fagyilkos közműcég van, az egyik az ELMŰ, akivel nagyon sok problémánk van”, mert meglévő fasor fölé nyugodt szívvel odarak egy légvezetéket, utána pedig elkezdi csonkolni a fákat. Sajátosnak nevezte, hogy a közműnek van védőtálvolsága, a fának pedig nincs. A műsorban a főtájépítész elmondta, hogy ő a fákat is közműveknek tekinti. 

Becslései szerint  a fővárosban a fák 80 százaléka beteg.Hogy ezekből mennyi számít gyógyíthatónak, azt csak akkor lehet megmondani, ha teljes lesz a fakataszter. Ugyanakkor úgy látja, nagy százalékukat meg lehet menteni, „tehát nem arról van szó, hogy Budapest fáinak a 80 százalékát ki kell vágni”, hanem több pénzt kell szánni a fák gyógyítására. Szerinte ahol jól működik a közterület-fenntartás, ott a város a költségvetésének az 5 százalékát szánja erre. Hozzátette, hogy ez jelenleg Budapesten 1 százalék alatt van. 

Beszélt arról is, hogy a járványhelyzet miatt messzebbre kerültek a nagy fővárosi tervek, ilyen a csepeli nagy park tervei is. Így lehet, hogy ezek késésben lesznek. Hozzátette, hogy ennek az előkészítése alapvetően nem a főváros feladata, hanem az államé. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér