Karácsony: Senki se tartson tűzijátékot a Lánchídon és környékén

Budapest
2020 június 15., 11:16

„A kormány augusztus 15. és 20. között a fél várost le akarja foglalni saját céljaira. Tényleg a fél várost, az Alkotmány utcától a Vörösmarty térig, 60 elemű listát kapott erről a Fővárosi Önkormányzat. Benne a Lánchíddal” - írta Facebook-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester, miután kiderült, hogy a kormány 6,5 milliárd forintot sem sajnál az augusztus 20-i rendezvényekre, amiben még nincs is benne a tűzijáték költsége.

A Lánchíd azonban felújításra szorul, ami kiderült a még Tarlós István idején megrendelt, majd Karácsony megválasztása után elkészült szakvéleményből is. A kormány az utóbbi időben éppen erre hivatkozva kéri számon Karácsonyon, hogy még mindig nem indult el a Lánchíd felújítása. Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár nemrég azt mondta az ATV-ben, hogy a szakvélemény alapján a késlekedés még növeli is a költségeket.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

„A Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok. Csak ezt a részt valamiért eddig nem idézték a Lánchídból politikai fegyvert kovácsolni akaró kormányemberek” - írja a főpolgármester.

„Nekünk fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenezzük, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon. Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk. Amit pedig ezzel megspórol a kormány, azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására.”Az előző városvezetés idején kötött megállapodás szerint a kormány 6 milliárd forinttal - vagyis tényleg majdnem az augusztus 20-i ünnepség költségével - támogatja a felújítást, amibe beletartozik az Alagút és a 2-es villamos aluljárójának felújítása is. A főváros ezen kívül 17,3 milliárd forintot tervezett költeni erre.

Arra hivatkozva, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a hatmilliárd forint, megválasztása után Karácsony azt kérte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a hatmilliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására, és módosíthassanak olyan közbeszerzési feltételeken, amik a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást. Erről nemrég Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár is beszélt.

Karácsony azonban néhány napja azt írta, „a kormányhatározat változatlanul csak akkor biztosítja a 6 milliárdos támogatást, ha egyszerre történik meg a híd és az Alagút felújítása”. A főpolgármester szerint ráadásul azzal, hogy a kormány megnégyszerezte a szolidaritási hozzájárulási adót és más önkormányzati terheket, még el is vonják a felújításhoz szükséges pénzt.

„Mondtam már: a Lánchíd számunkra nemzeti kincs, akkor is felújítjuk, ha beleroskadunk. De mi lenne, ha nem kellene beleroskadnunk? Mi lenne, ha többre tartanánk a 171 éves Lánchidat, mint egy pár órás tűzijátékot?” - kérdezte Karácsony hétfői posztjában,