Korlátozás és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Romániába a magyar állampolgárok

külföld
2020 június 15., 12:54

Továbbra is korlátozás nélkül léphet be Románia területére az Európai Unió valamennyi állampolgára. Ezt Alexandra Gavan, a románhatárrendőrség szóvivője tisztázta az MTI kérdésére hétfő délután. Hétfőtől ráadásul azoknak az országoknak az állampolgárainak, akik olyan országból jönnek, ahol alacsony a fertőzöttek száma, már nem kell kéthetes hatósági vagy otthoni karantént sem vállalniuk. Magyaország ilyen alacsony fertőzöttségű országnak számít.

A rendkívüli állapot szabályait Románia már csak azokra az országok állampolgáraira tekinti érvényesnek, amelyek nem az Európai Gazdagsági Közösség vagy Svájc állampolgárai.

A jogszabályok szövegében az szerepel, hogy a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején - néhány kivételtől eltekintve - nem léphetnek be Romániába „idegenek”.

Ez nem általában a külföldi állampolgárokra vonatkozik, hanem a „harmadik országok állampolgáraira”, ahogyan ezt a fogalmat az európai uniós csatlakozás előtt kiadott idegenrendészeti törvény meghatározta.

Egyébként eddig sem volt tilos az uniós állampolgárok belépése Romániába, és a harmadik országok állampolgárai közül is beengedték az ingázókat, átutazókat, törvényhozókat, diplomatákat, rezidenseket és családtagjaikat.

A fő változás hétfőtől tehát az, hogy aki Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Ciprusról, Horvátországból, Svájcból, Németországból, Görögországból, Izlandról, Lettországból, Liechtensteinből, Litvániából, Máltáról, Norvégiából, Szlovákiából, Szlovéniából vagy Magyarországról érkezik Romániába, annak már nem kell kéthetes elkülönítőben megvárnia a koronavírus-betegség lappangási idejének leteltét. (MTI)