Négy nap alatt 79 új fertőzött, megint egy piacról terjed a vírus Kínában

külföld
2020 június 15., 07:50

Hétfőn 49 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Pekingben, közülük 36 a város déli részén található, Hszinfadi nevű piachoz kötődik, amit más piacokhoz hasonlóan szombaton zártak le a hatóságok, írja a Guardian.

A városban korábban 55 napon keresztül csakis olyan fertőzötteket találtak, akik külföldről utaztak be, ehhez képest az elmúlt négy nap alatt 79-cel nőtt a fertőzöttek száma. Az első érintettet, egy 52 éves férfit csütörtökön azonosították, pénteken pedig hat újabb esetről számoltak be, mindnyájan a piacon fertőződtek meg. A piacon vett minták alapján a vírus az importált halakon és más húsokon keresztül, külföldről juthatott be az országba, de a részleteket még vizsgálják.

photo_camera A Hszinfadi piac Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun via AFP

A hír hallatán több kínai városban arra kérték a lakosságot, hogy ne utazzanak Pekingbe. A hétvégén Liaoning és Hopej tartományban is találtak fertőzötteket, akik a gyanú szerint szintén a fővárosi fertőzöttekhez kapcsolódnak. Hétfőn Szecsuán tartományban is találtak egy új fertőzöttet.

Pekingben megerősítették a biztonsági intézkedéseket a lakónegyedekben: hangosbemondókon, telefonon és személyesen kérik az embereket, hogy jelezzék, ha a piacon jártak. Ezen kívül előírták a cégek számára, hogy küldjék 14 napos karanténba azokat az alkalmazottaikat, akik megfordultak a piacon, vagy kapcsolatba léptek olyasvalakivel, aki ezt megtette.

Hétfőn kirúgtak két fengtai párthivatalnokot (ebben a kerületben található a Hszinfadi piac), akárcsak a piac vezetőjét, aki az állami média szerint nem hozott megfelelő óvintézkedéseket a vírus terjedése ellen.

Vasárnap egy másik, szintén pekingi piac környékén is lezártak tíz lakónegyedet, miután találtak egy tünetmentes fertőzöttet. A hétfői beszámolók szerint ő is a Hszinfadi piacon keresztül fertőződhetett meg.