Norvégiában adatvédelmi okból felfüggesztik a járványt követő alkalmazás használatát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
SmittestoppFotó: HEIKO JUNGE/AFP

Törölnie kell a norvég egészségügyi hatóságoknak minden begyűjtött információt, és azonnali a hatállyal fel kell függeszteniük a járvány terjedését nyomon követő alkalmazás, a Smittestoppnak használatát, miután a helyi adatvédelmi hatóság erre vonatkozó döntést hozott. A testület határozata szerint az applikáció sérti az állampolgárok adatvédelmi jogait. 

Áprilisban Norvégia volt az első ország, ahol a leginkább járvány által sújtott országrészekben használni kezdték a kontaktkutató alkalmazást, amit az egészségügyi hatóság a Simula szoftverfejlesztő céggel közösen dolgozott ki. Ennek a lényege, hogy az alkalmazás érzékeli, ha egy másik alkalmazás-felhasználó egy meghatározott ideig meghatározott közelségbe kerül, és amennyiben valamelyik felhasználót koronavírussal diagnosztizálják, az applikáció értesíti azokat, akik közelségben voltak a fertőzötthöz, és akiknek így javasolt karanténba vonulniuk.

Ez úgy volt megoldható, hogy a fejlesztők Bluetooth és GPS adatokat gyűjtöttek és raktároztak el egy szerveren a kapcsolati térképekkel együtt. Csakhogy az egészségügyi hatóságok nem tudták kellően alátámasztani, hogy ilyen érzékeny  információk begyűjtésére és összepárosítására ténylegesen szükség van a járvány megfékezése érdekében. 

A legtöbb hasonló alkalmazás csak Bluetooth-jelek alapján működik, igaz, azok sem problémamentesek, és nem szolgálnak olyan részletes információkkal a járványügyi szakembereknek. A hatóságok felkértek szakértőket, hogy vizsgálják meg az Apple illetve a Google kontaktkutató applikációit, amelyek ugyan csak saját rendszereiken belül, de kevésbé központosított modell szerint működnek, és nagyobb fokú anonimitást képesek biztosítani a felhasználóknak. (Guardian

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!