Norvégiában adatvédelmi okból felfüggesztik a járványt követő alkalmazás használatát

külföld
2020 június 15., 17:12
Smittenstop
photo_camera Smittestopp Fotó: HEIKO JUNGE/AFP

Törölnie kell a norvég egészségügyi hatóságoknak minden begyűjtött információt, és azonnali a hatállyal fel kell függeszteniük a járvány terjedését nyomon követő alkalmazás, a Smittestoppnak használatát, miután a helyi adatvédelmi hatóság erre vonatkozó döntést hozott. A testület határozata szerint az applikáció sérti az állampolgárok adatvédelmi jogait.

Áprilisban Norvégia volt az első ország, ahol a leginkább járvány által sújtott országrészekben használni kezdték a kontaktkutató alkalmazást, amit az egészségügyi hatóság a Simula szoftverfejlesztő céggel közösen dolgozott ki. Ennek a lényege, hogy az alkalmazás érzékeli, ha egy másik alkalmazás-felhasználó egy meghatározott ideig meghatározott közelségbe kerül, és amennyiben valamelyik felhasználót koronavírussal diagnosztizálják, az applikáció értesíti azokat, akik közelségben voltak a fertőzötthöz, és akiknek így javasolt karanténba vonulniuk.

Ez úgy volt megoldható, hogy a fejlesztők Bluetooth és GPS adatokat gyűjtöttek és raktároztak el egy szerveren a kapcsolati térképekkel együtt. Csakhogy az egészségügyi hatóságok nem tudták kellően alátámasztani, hogy ilyen érzékeny információk begyűjtésére és összepárosítására ténylegesen szükség van a járvány megfékezése érdekében.

A legtöbb hasonló alkalmazás csak Bluetooth-jelek alapján működik, igaz, azok sem problémamentesek, és nem szolgálnak olyan részletes információkkal a járványügyi szakembereknek. A hatóságok felkértek szakértőket, hogy vizsgálják meg az Apple illetve a Google kontaktkutató applikációit, amelyek ugyan csak saját rendszereiken belül, de kevésbé központosított modell szerint működnek, és nagyobb fokú anonimitást képesek biztosítani a felhasználóknak. (Guardian)