18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nyilvánosságra hozták a felvételeket Rayshard Brooks haláláról, akit rendőrök lőttek le Atlantában

külföld
2020 június 15., 06:20

A rendőrök testkamerája után a biztonsági kamera felvételei is kikerültek az internetre, így egyre pontosabban rekonstruálható, hogyan halt meg a fekete Rayshard Brooks, akit péntek éjjel rendőrök lőttek le egy atlantai Wendy's gyorsétteremnél.

A rendőrséget azzal a panasszal riasztották, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán. A testkamera felvételén látszik, hogy Devin Brosnan, a későbbi tettes kollégája kopogtatással próbálja felébreszteni az alvó férfit, aki először nem válaszol, majd ébredése után zavarodottnak látszik. Brosnan erre megkérdezi, fáradt-e, és utasítja, hogy hajtson át a parkolóba.

Miután megtette, Brosnan megkérdezi, fogyasztott-e alkoholt, mire Brooks azt mondja, egyetlen italról van szó. Miközben Brooks a jogosítványát keresi, egy ponton azt mondja, éppen a nagymamája sírját készült meglátogatni

Ekkor tűnik fel Garrett Rolfe, aki, miután tájékozódott a helyzetről, kérdéseket tesz fel Brooksnak, aki azt mondja, nem emlékszik, hogyan jutott a gyorsétteremhez, és úgy tűnik, nem is tudja, hol van. Este 11 óra után járunk, amikor Rolfe megkérdezi, hogy érzi magát egy egytől tízig terjedő skálán. „Jól érzem magam, uram” - mondja Brooks. Rolfe ezután megszondáztatja Brookst, aki elismeri, hogy fogyasztott alkoholt a lánya születésnapján. „Szerintem túl sokat ivott ahhoz, hogy vezessen” - mondja Rolfe, majd felszólítja, hogy tegye hátra a kezét.

Miközben Rolfe megpróbálja megbilincselni Brookst, dulakodás kezdődik. Mivel mindkét rendőr testkamerája leesett, ezek alapján nehéz megítélni, mi történt pontosan. A rendőrautó kamerája azonban kívülről rögzítette az eseményeket, így látszik, hogy miközben Rolfe összefogja Brooks kezeit, Brosnan készenlétben tartja a sokkolóját. Brooks megpróbálja kicsavarni a kezéből, ami a dulakodás közben sikerül is neki. Feláll, közben arcon üti Rolfe-t, aki szintén előveszi a saját sokkolóját, és Brooks felé céloz vele, és üldözőbe veszi a megiramodott férfit.

A lövés pillanata csak a Wendy's biztonsági kameráján látható. Így derül ki, hogy futás közben Rolfe átteszi a sokkolóját a jobb kezéből a balba, és a pisztolya után nyúl. Brooks ekkor hátrafordul, és a sokkolóval Rolfe felé mutat, aki erre tüzet nyit. Brooks a földre esik. Bár a biztonsági kamera nem rögzítette a hangot, a többi felvételből kiderült, hogy Rolfe három lövést adott le.

Az autó és a biztonsági kamera által rögzített képek:

link Forrás

Ezután hamarosan újabb rendőrök érkeznek, majd egy mentő kórházba szállítja Brookst. A testkamerán hallani, ahogy egy szemtanú azt mondja a rendőröknek: „vége mindkettejük karrierjének, ok nélkül lelőttek egy embert”.

Brooks életét nem tudták megmenteni. A család ügyvédje szerint a rendőrnek nem szabadott volna tüzet nyitnia, hiszen a sokkoló nem halálos fegyver. Az eset után lemondott Erika Shields atlantai rendőrfőnök, és szombat este tüntetők gyújtották fel a gyorséttermet.

Garrett Rolfe-t kirúgták a rendőrségtől, Devin Brosnant pedig felfüggesztették. (CNN)