Trump nem néz többé focimeccset, ha az amerikai játékosok letérdelnek a himnusz alatt

külföld
2020 június 15., 04:25

Az Amerikai Labdarúgó Szövetség többé nem írja elő a játékosoknak, hogy állva hallgassák a himnuszt a meccsek elején. A szabályt még 2017-ben hozták, miután a női focicsapat egyik játékosa, Megan Rapinoe térden állva szolidarított Colin Kaepernick amerikaifocistával, aki korábban a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen tiltakozott ilyen módon. A szövetség szerint a korábbi döntésük hibás volt, és rosszat tett a Black Lives Matter mozgalomnak.

Középen Colin Kaepernick, térdre ereszkedve hallgatja az amerikai himnuszt a San Francisco 49ers Santa Clara-i arénájában 2016 október 6-án
photo_camera Középen Colin Kaepernick térdre ereszkedve hallgatja az amerikai himnuszt a San Francisco 49ers Santa Clara-i arénájában 2016. október 6-án Fotó: THEARON W. HENDERSON/AFP

A hír hallatán Donald Trump elnök hétvégi tweetjeben közölte, nem fog többé focimeccseket nézni. „És úgy tűnik, az NFL is ebbe az irányba halad. De nem velem” - mondta.

Az elmúlt években az NFL-ben (vagyis az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában) is megbüntették a csapatokat, ha a játékosaik letérdeltek a himnusz alatt. Roger Goodell, az NFL első számú vezetője szerint azonban hibát követtek el azzal, hogy nem hallgattak a játékosokra, és elítélte a feketékkel szembeni rendőri erőszakot.

Trump 2017-ben lekurvaanyázta azokat, akik nem állnak fel a himnusz alatt. (Reuters)