Trump nem néz többé focimeccset, ha az amerikai játékosok letérdelnek a himnusz alatt

Az Amerikai Labdarúgó Szövetség többé nem írja elő a játékosoknak, hogy állva hallgassák a himnuszt a meccsek elején. A szabályt még 2017-ben hozták, miután a női focicsapat egyik játékosa, Megan Rapinoe térden állva szolidarított Colin Kaepernick amerikaifocistával, aki korábban a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen tiltakozott ilyen módon. A szövetség szerint a korábbi döntésük hibás volt, és rosszat tett a Black Lives Matter mozgalomnak. 

Középen Colin Kaepernick térdre ereszkedve hallgatja az amerikai himnuszt a San Francisco 49ers Santa Clara-i arénájában 2016. október 6-ánFotó: THEARON W. HENDERSON/AFP

A hír hallatán Donald Trump elnök hétvégi tweetjeben közölte, nem fog többé focimeccseket nézni. „És úgy tűnik, az NFL is ebbe az irányba halad. De nem velem” - mondta. 

Az elmúlt években az NFL-ben (vagyis az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában) is megbüntették a csapatokat, ha a játékosaik letérdeltek a himnusz alatt. Roger Goodell, az NFL első számú vezetője szerint azonban hibát követtek el azzal, hogy nem hallgattak a játékosokra, és elítélte a feketékkel szembeni rendőri erőszakot.

Trump 2017-ben lekurvaanyázta azokat, akik nem állnak fel a himnusz alatt. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó