A zimbabwei kormány kétmillió dollárt próbálhatott meg tisztára mosni Magyarországon

bűnügy
2020 június 16., 07:58

A helyi sajtó értesülései nyomán írt arról a G7, hogy az Interpol gyanúja szerint Magyarországon keresztül próbálhatott meg tisztára mosni kétmillió dollárt a zimbabwei kormány.

A zimbabwei értesülések szerint a kormány a koronavírus-járványt kihasználva túlárazva szerez be teszteket és védőfelszereléseket olyan cégektől, melyek a zimbabwei elnökhöz, Emmerson Mnangagwához köthetők. A megrendelések állítólag eleve szabálytalanok voltak, mert két olyan céggel is megállapodtak, melyek nincsenek regisztrálva a helyi közbeszerzési hatóságnál.

Emmerson Mnangagwa 2020. március 17-én.
photo_camera Emmerson Mnangagwa Fotó: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Az egyik céget Svájcban jegyezte be egy albán születésű, de olasz állampolgársággal is rendelkező férfi, aki korábban Olaszországban dolgozott húskereskedőként, és az Interpol szerint már ekkor is voltak gyanús ügyletei. Az 51 éves férfi december végén svájci cégének két számlát nyitott a Magnet Banknál Magyarországon, majd március elején a cég alapított egy magyar leánycéget, rá két hétre pedig a zimbabwei gazdasági minisztérium 2 millió dollárt (616 millió forintot) utalt át a magyar számlaszámra.

A G7 szerint az Interpol leveléből kiderül, hogy a Magnetnek gyanús lett az utalás, mivel korábban semmiféle pénzmozgás nem volt a számlán. Ezért bekértek dokumentumokat a férfitól, aki erre egy szerződést mutatott be, ez azonban csak a svájci vállalkozás részéről voltak aláírva, a zimbabwei oldalról nem.

Az Interpol szerint megalapozott a gyanú, hogy az átutalt pénz bűncselekményből származik, már csak azért is, mert ilyen mennyiségű pénz érkezett Zimbabwéből egy svájci cég által használt magyar bankszámlára, amelyet korábban nem használtak.

Mint a G7 megjegyzi, a magyar tulajdonban lévő Magnet Bankot már kétszer is megbüntette a Magyar Nemzeti Bank a pénzmosás elleni törvény megsértése miatt: 2014-ben a „a Bissau-guineai útlevelekkel megnyitott számlák kapcsán” folytatott vizsgálatban számos hiányosságot állapítottak meg a nemzetközi szankciós listákkal kapcsolatos szűréseknél, és ezért 19 millió forint bírságot szabtak ki, míg 2018-ban 47 millió forintos bírságot szabtak ki a hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó szabályzati hiányosságok miatt.