Deutsch Tamás megmondja, mi a rasszizmus: az, amit az Európai Unió csinál Magyarországgal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az amerikai antirasszista tiltakozás-hullámból kinövő, Nyugat-Európában elsősorban az Egyesült Királyságban és Belgiumban aktív szobordöntő mozgalomról, és Magyarország európai uniós megítéléséről eregethette az éterbe a gondolatait Deutsch Tamás, fideszes európai parlamenti képviselő az Euronews kérdéseire.

Nem esett nehezére összekötni a két témát.

Deutsch szerint a rabszolgatartó és gyarmati múlthoz kötődő, vagy nyíltan rasszista nézeteket valló történelmi személyiségek köztéri szobrainak ledöntése Magyarországról nézve arra hasonlít, „amit mi ötven hatvan évvel ezelőtt már kénytelenek voltunk megtapasztalni itt Közép-Európában és Kelet-Európában, amikor a kommunisták hatalomra kerültek”, és próbálták „hihetetlenül igazságtalan és szelektív módon újraírni Magyarország, Lengyelország és a cseh nemzet vagy Csehszlovákia történetét.”

Ez a magatartás ijesztő a jelenben is, „amikor ilyen agresszív, a múltat öncélú hatalmi törekvések jegyében erőszakosan újraíró törekvésekkel találkoznak az emberek” - értékelt Deutsch.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hozzátette: teljesen ostoba és hajmeresztő történelmietlen logikának tartja, hogy az észak-amerikai, a brit vagy más nyugat-európai országok nemzeti történelmeinek nagy alakjainak „100, 200, vagy 300 évvel ezelőtt megtartott szónoklatait vagy éppen írásműveit a huszonegyedik század szélsőségesen liberális mainstream politikai logikája alapján próbálják értékelni.”

A rasszizmus elleni fellépésről egész más jutott eszébe az EP-képviselőnek. Amikor a riporter Magyarország uniós megítéléséről kérdezte a sokat vitatott felhatalmazási törvény után, Deutsch kibökte:

Szerinte „a rasszizmust súroló az a gyakorlat”, ahogyan mainstream európai politikai szereplők

a lehető legdurvább előítéletek mentén kollektív bűnösséget hirdettek Magyarországgal szemben

a felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban. Szerencsére „a tények azonban cáfolták a durva fake news-ra épülő megnyilatkozásokat„:

„Magyarország egy normálisan és tisztességesen működő európai demokrácia és Magyarországon jóval rövidebb ideig lesz majd érvényben rendkívüli jogrend mint más országokban” 

- mondta Deutsch.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó