Észak-Korea felrobbantotta azt az épületet, amit eddig Dél-Koreával közösen használtak

külföld
2020 június 16., 05:25

Az észak-koreai rezsim felrobbantotta a határmenti Keszong városában eddig működő irodát, amely a Dél-Koreával folytatott kétoldalú kapcsolatok hivatalaként működött, közöltél dél-koreai források.

A lépés csak pár órával azután történt, hogy Észak-Korea jelezte, készek katonákat vezényelni a két országot elválasztó demilitarizált zónába. Az irodát 2018-ban nyitották újra, a két Korea közötti kapcsolatok enyhülésének jeleként: mivel a két ország között nincs hivatalos diplomáciai kommunikáció, az épület egy kvázi nagykövetségként is működött. Az épületben valószínűleg nem tartózkodott épp senki, mivel a koronavírus-járvány miatt átmenetileg nem működött.

Kim Dzsongun és Kim Jodzsong
photo_camera Kim Dzsongun és Kim Jodzsong Fotó: KOREA SUMMIT PRESS POOL/AFP

Az elmúlt hetekben viszont folyamatosan nőtt a feszültség, hivatalosan azért, mert Észak-Korea szerint Dél-Korea felől rendszeresen küldenek be rendszerellenes szórólapokat az országba. Elemzők szerint ugyanakkor csak a hasonló szóróanyagok terjesztése még nem kéne, hogy indokolja az észak-koreai reakciót, és sokkal inkább egy előre megtervezett felháborodásról van szó.

Látványos az is, hogy a hétvégén az iroda lerombolásával Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong fenyegetőzött, aki aztán a hadsereg bevetését is felvetette kedden. (BBC)