Észak-Korea katonákat vezényelne a két Korea közötti demilitarizált zónába

külföld
2020 június 16., 04:12

Készültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget, és felmerült a lehetősége annak, hogy a két Koreát elválasztó demilitarizált zónába vezénylik a katonákat. Erre Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong adott ki utasítást.

photo_camera Fotó: JORGE SILVA/AFP

A katonák kivezénylésére az észak-koreai rezsim szerint azért lehet szükség, mert Dél-Korea felől folyamatosan rendszerellenes propagandákat juttatnak be az országba. A jellemzően léggömbökön átküldött szórólapok kérdése miatt hetek óta egyre feszültebb a viszony a két ország között. Dél-Korea védelmi minisztériuma kedden közölte, hogy az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve figyelik az észak-koreai csapatmozgásokat.

A BBC elemzése szerint ugyanakkor sok jel utal arra, hogy nem pusztán a szórólapokról van szó, és az észak-koreai rezsim eltervezte a felháborodását, és elképzelhető, hogy azért akarnak most konfliktust gerjeszteni, hogy aztán ezt kihasználhassák a béketárgyalásokon. Érdekes az is, hogy az akciót az az Kim Jodzsong rendelte el, akit sokan Kim Dzsongun utódjaként is szokás emlegetni. Róla többet ebben a cikkünkben írtunk.