Európa legnagyobb tűzijátékát akarja a kormány, több mint egymilliárd forintot szánnak rá

POLITIKA
2020 június 16., 04:36

Hétfőn derült ki, hogy a kormány napokra lefoglalná Budapest legfontosabb köztereit és gigantikus összeget, 6,5 milliárd forintot szánnak az idei augusztus 20-ai rendezvénysorozat pár napjára, és ebben még a tűzijáték ára benne sincs.

Azóta a 24.hu megírta, hogy csak a tűzijáték több mint egymilliárd forinttal dobhatja meg a költségeket: az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokban található szerződéstervezetben a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) nettó 1,3 milliárd forintos árral tervez keretszerződést. A lap idézi Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját, aki szerint Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szervezik meg, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható.

Mivel augusztus 20-a már közel van, a feladatra nem írtak ki nyílt hirdetményt, hanem három vállalkozást kértek fel ajánlattételre, és ilyen az élet, de mindegyik ismerős lehet a Rogán Antal minisztériuma alatt működő NKH környékéről.

Mint a 24.hu írja,

  • az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg tavaly nyáron a kommunikációs hivatal 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződését. Alvállalkozónak Balásy Gyula cégeit és a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtont vonták be.
  • A Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa Bessenyei István, aki egykor még otthonát is megosztotta a Rogán-házaspárral.
  • A Network 360 Reklámügynökség Kft. annak a Csetényi Csabának a cége, aki amellett, hogy Rogán Antal egykori, Pasa Parki szomszédjaként ismert, hosszú éveken át milliárdos tételben kapta a megrendeléseket az NKH-tól.

Mint a lap írja, az elmúlt években csak 222 millió forintba került egy félórás tűzijáték Budapesten augusztus 20-án.

Karácsony Gergely hétfőn kérte arra a kormányt, hogy a Lánchíd közelében ne rendezzenek tűzijátékot, mert mint fogalmazott, a hídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok.