Többnapos megaünnepséggel készül a kormány augusztus 20-ra, napokra lefoglalják a város köztereit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Tûzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-ánFotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Nem tartott sokáig, alig néhány óra elteltével visszaszólt a kormány Karácsony Gergelynek, aki hétfő délelőtt arról posztolt: kicsit talán túlzás (tűzijáték nélkül) 6,5 milliárd forintot szánni az augusztus 20-i ünnepségre, és emiatt napokra lefoglalni és megbénítani a fél várost, többek közt a Lánchidat is, amelynek állapotát a szakértői vélemények szerit  roncsolják az ilyen események. 

A dologban az az érdekes, hogy a gigaösszeget hétfő reggel fedezte fel a 24.hu, a kormány azt ó nem akarta nagy dobra verni, csak azután kommunikálnak róla, hogy a főpolgármesternek is szemet szúrt a dolog. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn azt írta, hogy „a belföldi turizmus élénkítésére a kormány többnapos Szent István-napi ünnepségsorozattal készül”, ezért kerül többe az ünnep, mint amennyit a kormány a Lánchíd felújítására szánna. Megírták azt is, mi kerül konkrétan 6,5 milliárdba: 

„gasztrofesztivál, szabadtéri koncertek, Szent István-napi felvonulás, vízparti koncertek, családi programok.”

 A cél az, hogy „megünnepeljük Magyarország születésnapját, miközben az ágazatban dolgozók segítséget is kapnak, hiszen a koronavírus-járvány a turizmusban dolgozókat sújtotta a leginkább.”  

De a közlemény egyik legjobb része egyértelműen az, hogy „veszélyes és drasztikusan drágítja a munkát, hogy a Fővárosi Önkormányzat 8 hónapja halogatja a híd felújítását”, azaz Karácsony beiktatásával, nyolc év fideszes városvezetés után, Budapest azonnali hatállyal, haladéktalanul halogatásba kezdett egy olyan munkát, amit még tervezni sem kezdtek. 

Az előző városvezetés idején kötött megállapodás szerint a kormány 6 milliárd forinttal - vagyis tényleg majdnem az augusztus 20-i ünnepség költségével - támogatja a felújítást, amibe beletartozik az Alagút és a 2-es villamos aluljárójának felújítása is. A főváros ezen kívül 17,3 milliárd forintot tervezett költeni erre. Mivel szerinte az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a hatmilliárd forint, megválasztása után Karácsony azt kérte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a hatmilliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására. Ebbe a kormány egyelőre nem ment bele.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó