Meglőttek egy tüntetőt, aki egy spanyol konkvisztádor szobrát próbálta ledönteni Új-Mexikóban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Tüntetők megpróbálták ledönteni helyi idő szerint hétfő este az egyesült államokbeli Új-Mexikóban egy spanyol hódító szobrát. Eközben dulakodásba keveredtek a szobor védelmére érkező fegyveres csoporttal, és az incidens során egy embert lövés ért - jelentette be a város rendőrsége Twitteren, hozzátéve, hogy a meglőtt férfi állapota súlyos, de stabil.

Beszámolók szerint az összecsapás a 16. század fordulóján élt konkvisztádor, Juan de Onate szobra mellett robbant ki az albuquerque-i múzeum előtt. A helyi sajtó szerint egy „civil milícia” tagjai adták le a lövéseket. 

A rendőrség közleménye szerint a verekedésnek véget vetettek, az ügyben az FBI bevonásával vizsgálat indult. A város vezetősége közölte, hogy egyelőre eltávolítják a szobrot.

Onatét azzal vádolják, hogy részt vett egy pueblo indián törzs elleni 1599-es vérengzésben.

A május 25-én, erőszakos rendőri fellépés következtében Minneapolisban meghalt George Floyd tragédiája óta kirobbant tüntetéssorozaton már több olyan szobrot és emlékművet megrongáltak vagy elmozdítottak, amely az amerikai polgárháború (1861-1865) déli államai, az úgynevezett konföderáció személyiségeinek, elsősorban katonai vezetőinek állított emléket. Emellett a virginiai Richmondban ledöntötték Kolumbusz Kristóf szobrát is, a felfedezőt ugyanis az Egyesült Államok egyes vidékein ma az amerikai őslakos indiánok lemészárlása jelképének tekintik. (MTI, CBS)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó