Nyugdíjba vonult Diego, a galápagosi óriásteknős, aki szinte egymaga mentette meg faját a kihalástól

élet és halál
2020 június 16., 02:25

Végre visszavonulhatott Diego, a galápagosi óriásteknős (Chelonoidis hoodensis), aki a hatvanas évek óta vett részt egy tenyésztési programban, és kis túlzással gyakorlatilag egymaga mentette meg faját a kihalástól. Hogy Diegót idén szabadon engedhetik, azt már januárban bejelentette az ecuadori környezetvédelmi minisztérium, júniusban pedig el is szállították Españolára, egy emberek által nem lakott, távoli szigetre, így a feltételezések szerint 87 év után térhetett haza.

Diego 2019 februárjában
photo_camera Diego 2019 februárjában Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

Nemcsak Diego, de több leszármazottja is, összesen 25 teknős szállhatott most ki a tenyészprogramból és térhetett vissza a szabadságba. A hazaengedés előtt a 100 éves teknőst, illetve a többieket még karanténba kellett zárni, hogy a kutatók biztosak lehessenek benne, nem visznek magukkal a szervezetükben magvakat olyan növényekből, melyek nem őshonosak a szigeten.

photo_camera Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

A 80 kilogram súlyú, 90 centiméter hosszú és 1,5 méter magas teknős hatalmas szolgálatot tett a fajának megmentéséért: kutatók számítása szerint a 2000 egyedből álló populáció mintegy 40 százalékának ő az apja. Fél évszázaddal ezelőtt ebből a teknősfajból mindössze két hím és 12 nőstény példánya élt Española szigetén, ráadásul túl messze egymástól ahhoz, hogy szaporodjanak. (AFP)