Szeptemberben lesz a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztivál

A járvány miatt elmaradt márciusi időpont helyett szeptember 10. és 16. között rendezik meg a 8. Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztivált Budapesten, a Toldi moziban - közölték a fesztivál szervezői kedden az MTI-vel. 

Minden úgy lesz, ahogyan márciusban lett volna, a line-up és a blokkok sem változnak. A legtöbb szakmai programot is megtartják, de várhatóan a járványhelyzet okozta kihívásokra reflektáló beszélgetések, előadások is bekerülnek a programba.

A külföldről érkező szakértők részvétele a szeptemberben érvényes utazási szabályozástól függ, ha sikerül ideutazniuk, a zsűri külföldi tagjai személyesen, ha nem akkor online vesznek részt a versenyfilmek bírálatában.  

A 8. Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjában 17 külföldi filmet vetítenek, köztük három Oscar-jelölt alkotást. A line-up 17 filmje között 6 animáció is lesz, a magyar programba pedig 28 filmet válogattak be, köztük 12 női rendező alkotását.

Rudolf Olivér és Török Marcell is két-két filmmel lesz jelen a Friss Húson, ahol többek között a többszörösen díjnyertes Dombrovszky Linda, és a korábbi Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni új filmje is bemutatkozik. Bartha Máté Szél viszi című diplomafilmje már látható volt a Verzió fesztiválon, ott a diák- és elsőfilmes versenyprogramban debütált, és lett a kategória legjobbja.

Az Akik maradtak főszereplője, Szőke Abigél két kisfilmben is látható lesz (Vakáció, Reggelim a vacsorád), de Gryllus Dorka, Nagy Zsolt, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Trill Zsolt is megjelenik a vásznon, rövidfilmes szerepben. A Friss Húson korábban a Legjobb Színész díjával kitüntetett Vilmányi Benett a Szabadok című filmmel tér vissza.

A fesztivál díjait szeptember 16-án osztják ki. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, és több különdíjat is kiosztanak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.