Alkotmánybíróság: Nem alkotmányellenes a rémhírterjesztés szabályozása a különleges jogrendben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenes a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új büntetőjogi szabályozás, melyet különleges jogrend idején kell alkalmazni - írja az Alkotmánybíróság honlapja. A testület szerint azonban az új törvény alkalmazásakor fontos figyelembe venni, hogy csak olyan tény közlését szabad büntetni,

  • amiről az elkövető a cselekmény elkövetésekor is tudja, hogy hamis,
  • vagy amelyet az elkövető maga ferdít el,
  • és amely alkalmas a különleges jogrend idején a védekezés akadályozására vagy meghiúsítására.

A parlament a koronavírus-járvány idején elfogadott felhatalmazási törvénnyel együtt a Büntető Törvénykönyvet is kiegészítette a rémhírterjesztés különleges jogrendben alkalmazandó szabályaival, amik több kritikus szerint is aránytalanul korlátozták a szólásszabadságot. Éppen ezért többen is kérték az Alkotmánybíróságtól a jogszabály vizsgálatát. Az Ab szerint azonban az új törvény nem sérti a szólásszabadságot, ugyanis csak a közlések szűk körére vonatkozik, kritikus véleményekre nem.

Ehhez képest a rendőrség mégis olyan emberek ellen is eljárt a rendkívüli jogrend idején rémhírterjesztés gyanúja miatt, akik tényleg csak kritikus véleményt fogalmaztak meg, ezekről az ügyekről azonban később a kormány is azt mondta, hogy a jogszabály félreértéséből és tévedésekből eredtek, nem pedig abból, hogy a jogszabály önmagában rossz lenne.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó