Alkotmánybíróság: Nem alkotmányellenes a rémhírterjesztés szabályozása a különleges jogrendben

jog
2020 június 17., 07:34

Az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenes a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új büntetőjogi szabályozás, melyet különleges jogrend idején kell alkalmazni - írja az Alkotmánybíróság honlapja. A testület szerint azonban az új törvény alkalmazásakor fontos figyelembe venni, hogy csak olyan tény közlését szabad büntetni,

  • amiről az elkövető a cselekmény elkövetésekor is tudja, hogy hamis,
  • vagy amelyet az elkövető maga ferdít el,
  • és amely alkalmas a különleges jogrend idején a védekezés akadályozására vagy meghiúsítására.

A parlament a koronavírus-járvány idején elfogadott felhatalmazási törvénnyel együtt a Büntető Törvénykönyvet is kiegészítette a rémhírterjesztés különleges jogrendben alkalmazandó szabályaival, amik több kritikus szerint is aránytalanul korlátozták a szólásszabadságot. Éppen ezért többen is kérték az Alkotmánybíróságtól a jogszabály vizsgálatát. Az Ab szerint azonban az új törvény nem sérti a szólásszabadságot, ugyanis csak a közlések szűk körére vonatkozik, kritikus véleményekre nem.

Ehhez képest a rendőrség mégis olyan emberek ellen is eljárt a rendkívüli jogrend idején rémhírterjesztés gyanúja miatt, akik tényleg csak kritikus véleményt fogalmaztak meg, ezekről az ügyekről azonban később a kormány is azt mondta, hogy a jogszabály félreértéséből és tévedésekből eredtek, nem pedig abból, hogy a jogszabály önmagában rossz lenne.