Karácsony lemosatta az összefirkált Churchill-szobrot

Budapest
2020 június 17., 20:02

Kedden Winston Churchill budapesti, városligeti szobrára valaki a NAZI, azaz náci, valamint a BLM (feltehetően: Black Lives Matter) feliratot fújta festékszóróval.

Az amerikai, fekete férfi, George Floyd rendőri intézkedés közben elkövetett meggyilkolása heves tüntetéssorozatot indított el az USA-ban és a világ több más országában is, még Magyarországon is szerveztek tüntetést a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A tüntetéseken több nyugat-európai országban olyan köztéri szobrokat döntöttek le, amik bizonyítottan rasszista vagy a rabszolgaság rendszerét tevőlegesen fenntartó történelmi személyeket ábrázoltak.

link Forrás

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közölte:

„Úgy látszik, ma Budapesten berúgta az ajtót a történelem - pontosabban a történelem meghamisítása, vagy legalábbis totális félreértése, és az erre alapozott gyűlöletkeltés. És én ezt szívből utálom.”

Azt írta, bár támogató empátiával követi az amerikai eseményeket és a Black Lives Matter mozgalmat, érteni vélem a dühöt, de a tiszta gondolattal és a jogos akarattal összeférhetetlennek tartja a rombolást. Azt írta, elfogadhatatlannak tartja a városligeti Churchill-szobor „meggyalázását”, és intézkedett, hogy lemossuk róla a „gyalázatot”. Azt írta: „Ma hajnalban valakik Winston Churchill városligeti szobrára azt firkálták: náci. És a Black Lives Matter mozgalom rövidítését. Súlyos tudatlanságról tanúskodó, konkrét és átvitt értelmű barbárságnak tartom ezt a tettet, azzal az államférfivel szemben különösen, akinek kulcsszerepe volt a nácik ellen vívott háborúban. Hallgassunk inkább magára Churchillre: »ha vitát nyitunk a múlt és a jelen között, felmerül annak a veszélye, hogy elveszünk a jövőben«.”