Szálasi Ferenchez hasonlította Karácsony Gergelyt a budapesti Fidesz Facebook-oldalának grafikája, amikor rákérdeztünk, leszedték és elnézést kértek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A “Fidesz Budapest” Facebook-oldalon, ami leginkább Láng Zsolt budapesti Fidesz-elnök politikai üzeneteivel és szerepléseinek dokumentálásával van tele, egy olyan mémfotó jelent meg szerdán, ami háborús bűnösként kivégzett Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezetővel azonosította Karácsony Gergely főpolgármestert, méghozzá a kerékpáros sávok miatt. 

A kép annak a híres történelmi fotónak a manipulált változata, amin Szálasi Ferenc látható, amikor elfogása és bebörtönzése után levitték a Duna-partra, a felrobbantott Lánchíd közelében, hogy a kivégzése előtt arról a rakpartról nézze meg, mi történt Budapesttel, ahonnan a nyilasok zsidókat lőttek a Dunába. 

A Szálasi helyére montírozott Karácsony azt mondja, hogy

Kellene ide egy biciklisáv!

Miután cseten megkerestem az oldal adminját, rákérdezve, hogy ez tényleg a fővárosi Fidesz oldala-e, illetve hogy mit szólnak ahhoz - a Radnóti Zoltán rabbi által megfogalmazott - kritikához, ami szerint a grafika kegyeltsértő és Holokauszt-relativizáló lenne, a következő választ kaptam:

“A mémet úgy kaptuk, sajnos az oldal szerkesztője nem észlelte a téves tartalmat! Önnek köszönjük az észrevételt, a képet pedig azonnal cseréltük. Természetesen nem állt szándékunkban senkit sem megsérteni!”

Technikailag egyébként nem lecserélték a képet, hanem törölték a posztot és kitettek egy új bejegyzést, a korábbival azonos szöveggel és ezzel a képpel:

Az uszító kép nem kerülte el Karácsony főpolgármester figyelmét sem, aki szintén fb-posztban reagált olyanokat írva, hogy 

"Ezt nem tudom, nem is akarom a szokásos vállrándítással letudni. A budapesti Fidesz szerint lehet a háborús pusztítással, a nyilasterrorral viccelődni. Szerintem nem lehet. A budapesti Fidesz szerint belefér, ha emberek ezreinek meggyilkolását, emberek millióinak szenvedését szimbolizáló fotót használják a politikai ellenfeleket lejáratni akaró kommunikációban."

Karácsony szerint "ez nem politika, ez nem vita, ez aljas és ostoba, az a bizonyos szottyos gyűlölet, aminek nincs helye Budapesten, nincs helye az országban, nincs helye semmiféle politikai vitában."

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót