A szerb elnök nem elégszik meg az EU-tagsággal Koszovó elismeréséért cserébe

külföld
2020 június 18., 14:34

Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön azt mondta, akár az EU-tagságot is kész visszautasítani, ha Szerbia nem kap kedvezményeket azért cserébe, ha elismeri Koszovót és nem blokkolja tovább az ország csatlakozását az ENSZ-hez.

photo_camera Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Aleksandar Vučić szerb elnök Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency via AFP

És miután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, az szerb elnök azt mondta, ebben az ügyben nem képzelhető el megoldás Moszkva hozzájárulása nélkül. Vučić hozzátette, hogy ha Koszovó elismeréséért és az ENSZ-csatlakozásának támogatásáért cserébe csak az EU-tagságot ajánlják fel Szerbiának, akkor nemet mondanak. Szerbia többek között szövetséget hozna létre a szerb többségű települések számára, valamint különleges státuszt kér a szerb ortodox egyháznak.

Az Aleksandar Vuciccsal közös sajtótájékoztatón az orosz külügyminiszter bírálta az Európai Uniót, amiért nem vállal aktívabb szerepet a már több mint egy évtizede húzódó párbeszédben Belgrád és Pristina között. Mint mondta, Brüsszelnek harcolnia kellene azért, hogy a közvetítésével megszületett megállapodásokat a felek betartsák, a megbeszéltekből ugyanis az albán fél nem sokat valósított meg eddig.

Aleksandar Vucic hozzátette, hogy aggodalomra okot adó híreket kapott Szergej Lavrovtól a jövő heti washingtoni Belgrád-Pristina-találkozóval kapcsolatban. Szerinte nagyon oda kell majd figyelni a tárgyalások során, mert lehetséges, hogy a Koszovó-barát Egyesült Államok Belgrád számára -bújtatott formában ugyan, de - elfogadhatatlan javaslattal áll elő. Szerbiának viszont meg kell őriznie állami érdekeit, legyen ennek bármi is az ára - tette hozzá. „Nagy nyomásnak leszünk kitéve a következő időszakban - figyelmeztetett a szerb elnök.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt nem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Oroszország Szerbia szövetségeseként szintén nem ismeri el Koszovó függetlenségét, és folyamatosan megvétózza felvételét a nemzetközi szervezetekbe. (Reuters/MTI)