Cecil Rhodes szobrát is eltávolítják Oxfordban

külföld
2020 június 18., 03:16

Az Oxford Egyetem kormányzói szerdán megszavazták a kezdeményezést, ami Cecil Rhodes szobrának eltávolítását célozza az egyetemhez tartozó Oriel College épületéről. A szobor eltávolítását többen követelték, főleg az utóbbi hetek rasszizmusellenes tüntetései nyomán elindult brit szobordöntési hullámban, aminek már több, a rabszolgaság rendszerét fenntartó történelmi alak szobra is áldozatul esett.

Cecil Rhodes angol-dél-afrikai gyémántkereskedő és közgazdász szobrát is azért akarják eltávolítani, mert Rhodes a brit gyarmatosítás híve volt, szerinte az angolszász „faj” nagyobb dolgokra van ítélve, mint más népek. Végrendeletében is azt írta, hogy hiszi, az angolszász a világ első számú faja, ezért minél nagyobb területet hajtanak uralmuk alá a britek, annál jobb a világnak. Csodálta emellett az Egyesült Államokat és Németországot is, nézetei szerint idővel a Nagy-Britanniával újra egyesülő USA a németekkel együttműködve fogja majd uralni a világot.

Rhodes-ről kapta a nevét az afrikai Rodézia is, ami ma Zimbabwe és Zambia része.

Oxfordba azért került a szobra, mert 1903-ban megalapította a világ egyik legjelentősebb ösztöndíjprogramját, amit a vagyonából finanszírozott. (BBC)