Első fokon felfüggesztett börtönt kapott a balotaszállási nő, aki kilométereken át vontatta maga után kutyáját

bűnügy
2020 június 18., 13:15

A Csongrádi Járásbíróság első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta azt a balotaszállási nőt, aki autója mögé kötötte, majd kilométereken át vonszolta kutyáját tavaly augusztusban. A bíróság állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek a nőt.

Az első tárgyalásról márciusban a nőt rendőröknek kellett kimenekíteniük, mert a járásbíróságnál dühös állatvédők várták.

A nem jogerős ítélet szerint a nő nagy testű, komondorja tavaly augusztus 3-án - a vihartól félve - megszökött a balotaszállási tanyáról. A vádlott - mivel a kutya nem ment haza - két nappal később az állat keresésére indult, és meg is találta egy másik tanyán. A nő a kutya nyakörvére egy 120 centiméteres bálamadzagot kötött, amelynek másik végét a gépkocsi vonóhorgához rögzítette, majd a járművel a kutyát 2,7 kilométeren át, 20-30 km/h sebességgel vontatva hazaindult.

Az állat pusztulását a gépjárműhöz rögzítés és vontatás okozta súlyos sokkos állapot, a vérkeringés összeomlása, tüdőödéma és szívmegállás, illetve a vonszolás következtében kialakuló sérülései okozták.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így a döntés nem jogerős. (MTI)