Felfedezhették a sötét anyag egy újabb elemét

TUDOMÁNY
2020 június 18., 11:39

Fontos mérföldkőhöz érkezhetett a feltételezések szerint az univerzum tömegének 85 százalékát alkotó sötét anyag kutatása: a Xenon1T kísérletben résztvevő kutatók azt sejtik, felfedezték a sötét anyag egyik lehetséges összetevőjét, az axion nevű elemi részecskét - írja a BBC.

A sötét anyag neve onnan ered, hogy nem ver vissza vagy bocsájt ki fényt. A létezésére csak közvetlen bizonyítékok vannak, közvetlenül nem sikerült még megfigyelni.

A Xenon1T kísérlet lényege, hogy egy 3,2 tonna különösen tiszta xenonnal megtöltött detektoron figyelik, mi történik, amikor a xenon más, rajta áthaladó részecskékkel találkozik. Ilyenkor időnként fényfelvillanások tapasztalhatók, illetve elektronok lökődnek ki a xenonatomokból. A legtöbb ilyen kölcsönhatás hátterében ismert elemi részecskék állnak.

A tudósok azokra a reakciókra figyelnek, amiket nem ismernek, azaz, amiket a szokásos folyamatok segítségével nem lehet megmagyarázni.

A kísérlet során eddig 53 ilyen váratlan eseményt regisztráltak.

A kérdés, mi okozta ezeket?

Három közül csak az egyik lehetséges magyarázat, de a kutatók szerint a legvalószínűbb, hogy az axion részecske. Az axionokat az egyik lehetséges sötétanyag-részecskének nevezik. A Nap is kibocsájtja őket, és úgy tartják, ez biztosíthatja az anyag építőköveiben a szimmetriát.

Az új eredményeket bemutató tanulmány szerint más okok is magyarázhatják a detektált váratlan jelenségeket, de ezeknek sokkal kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy a reakciók összefüggésben vannak a sötét anyaggal.