Gulyás: Új fejlemény, hogy az ellenzék nélkül is létrejöhet a nemzeti egység

POLITIKA
2020 június 18., 08:52

Véget ért 98 nap után a veszélyhelyzet, a rendkívüli jogrend rövidebb volt, mint Európa többi országában, kezdte a Kormányinfó sajtótájékoztatóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a parlament azt a két törvényt, amik kivezették Magyarországot a koronavírus okozta veszélyhelyzetből. Az egyikben felszólítja a parlament a kormányt, hogy szüntesse meg a rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet, a másikban az átmeneti időszakot szabályozták. Ebben a kormány jogot kap egy félig rendkívüli jogrend, az egészségügyi válsághelyzet elrendelésre is. A közzétett rendeletek szerint szerda éjféltől lehet bulikat rendezni, és boltba menni is egésznap.

Gulyás Gergely hozzátette:

a kormány úgy látja, hogy ha a mostani szabályokat mindenki betartja, akkor továbbra is csökkenni fog a fertőzöttek száma, de ha szükséges lehetnek még szigorítások.

link Forrás

A cél, hogy megakadályozzák, de a virológusok szerint reális a második hullám veszélye ősszel, tette hozzá. Miután köszönetet mondott a veszélyhelyzetben dolgozóknak, kijelentette:

az ellenzék nem vett részt a védekezésben, támadta annak résztvevőit. Szerinte új fejlemény, hogy "az ellenzék nélkül is létrejöhet a nemzeti egység."


Szálasi-kép

"A budapesti Fidesz Facebook-oldalának szerkesztője hibázott, vállalták ezért a felelősséget,"

reagált az ATV kérdésére a miniszter. A helyi pártszervezet oldalán szerdán jelent meg egy olyan kép jelent meg, ami a háborús bűnösként kivégzett Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezetővel azonosította Karácsony Gergely főpolgármestert a kerékpáros sávok miatt. Gulyás hozzátette

elnézést kell kérni Karácsony Gergelytől. Igaz, arra nem emlékszik, Karácsony elnézést kért volna bármikor az elmúlt években, mikor az ellenzék náci vezetőkhöz hasonlította a magyar állam vezetőit.

Lánchíd

Kicsinyes vitának nevezte a főváros és a kormányzat közti feszültséget a híd felújítása kapcsán. Szerinte Budapest 180 milliárdos állampapír-csomagot birtokol, abból például finanszírozhatná könnyedén a beruházást a főváros.

"Nem látjuk, hogy a főváros politikai vitát akar a Lánchídból, vagy politikai vitát akar. Ha Tarlós István lenne még a főpolgármester, már folyna a munka és egy év múlva kész lenne a felújítás,"

mondta Gulyás. Arról a petícióról, amit azért indítottak, hogy a tűzijátékra szánt összeget inkább a felújításra fordítsa a kormány, kijelentette:

semmi értelme.

link Forrás

Gulyás újságírói kérdésekre válaszolva elmondta még többek közt, hogy

  • elfogadhatatlan a városligeti Churchill-szobor összefirkálása. Szerinte "dönteni kell, vagy a Churchill-szobor, vagy a Black Lives Matter, a kettő együtt nem megy."
  • Több vizsgálat zajlik a Pesti úti idősotthon ügyében, a végső szót a bíróság mondja majd ki.
  • Folyamatosan vizsgálják majd a járványhelyzetet, majd a szakértők véleményét kikérve döntenek a nagyobb rendezvények engedélyezéséről.
  • Nem tudják pontosan, hogy mennyi egészségügyi beavatkozás maradt el a veszélyhelyzet alatt. A kórházak most mérik fel a helyzetet, két hét múlva lesznek pontos számok.
  • Maximálisan indokoltnak tartja, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos kitüntetést kapjon az elmúlt időszakban végzett munkájáért. "Ez vitán felül áll," mondta Gulyás.