Vége a veszélyhelyzetnek, és a nyugdíjasok vásárlási idősávjának is

Egészségügy
2020 június 18., 05:55

Kedden elfogadta a parlament azt a két törvényt, amik kivezetik Magyarországot a koronavírus okozta veszélyhelyzetből. Az egyik felszólítja a kormányt, hogy szüntesse meg a rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet, a másik pedig az átmeneti időszak szabályait tartalmazza. Az új szabályokban a kormány jogot kap egy félig rendkívüli jogrend, az egészségügyi válsághelyzet elrendelésre is.

A szerdán megjelent szabályok szerint szerda éjféltől Magyarország egész területén járványügyi készültség van. Ezt háromhavonta felülvizsgálják, és 6 hónap múlva, december 18-án akár hatályát is vesztheti.

Ettől függetlenül közelednek a mindennapjaink a járvány előtti időszakhoz, megszűnik például a 65 év felettiek külön vásárlási sávja, de marad a maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

A veszélyhelyzet visszavonása után egyébként az operatív törzs és a kórházparancsnoki rendszer is fennmarad, ugyanis hivatalosan is készülünk a járvány második hullámára - írja az Index. A kormány éppen ezért egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • vagy az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.