Kasmíri falvakat vett tűz alá az indiai hadsereg, 4 pakisztáni civil meghalt

külföld
2020 június 18., 07:05

Négy pakisztáni civil meghalt, többen megsebesültek, amikor indiai katonák a kasmíri határrégióban található falvakat vettek tűz alá - közölte csütörtökön a pakisztáni hadsereg.

Az indiai hadsereg nehéztüzérségi fegyverekkel lőtt katonai ellenőrzőpontokat és lakott területeket. A pakisztáni katonaság válaszolt az atrocitásokra - áll a közleményben.

Az incidensre a Kasmír indiai és pakisztáni részét elválasztó határvonal környékén került sor.

Bár Iszlámábád és Újdelhi Kasmírban tűzszünetet kötött, ezt mindkét fél rendszeresen megszegi. A térségben jelentősen fokozódott a feszültség azóta, hogy India tavaly augusztusban megnyirbálta Kasmír általa ellenőrzött részének autonómiáját.

A két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A vitatott hovatartozású Kasmíron India, Pakisztán és kisebb részben Kína osztozik.

A napokban legalább húsz indiai katona vesztette életét egy kínai katonákkal lezajlott összecsapásban a kasmíri Ladakban. A súlyos összetűzésre Kína szerint azután került sor, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem egy Magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, ezért Indiához kell tartoznia. (MTI)