Őrizetbe vették az ellenzék egyik elnökjelöltjét Fehéroroszországban

külföld
2020 június 18., 17:48

További két héttel meghosszabbították Pavel Szevjarinecnek, a Fehérorosz Kereszténydemokrácia (BHD) nevű ellenzéki párt szervezőbizottsága társelnökének az őrizetét, Viktar Babarika elnökjelölt-aspiránst pedig bűnvádi eljárás keretében őrizetbe vették, jelentette a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

Szevjarinec jelenleg közigazgatási eljárás keretében a június 7-i, engedély nélküli minszki rendezvényen való részvétel miatt rá kirótt büntetését tölti. A bíróság arra alapozta az ítéletet, hogy az ellenzéki vezető az ülősztrájk alatt ellenzéki elnökjelöltek támogatására szervezett aláírásgyűjtéssel megsértette a tömegrendezvényekre vonatkozó jogszabályokat. Egy minszki bíróság csütörtökön két, május 30-án, illetve 31-én Minszkben és Vicebszkben engedély nélkül tartott rendezvény miatt ítélte további 15 napi elzárásra az ellenzéki aktivistát.

Csalás vádjával csütörtökön őrizetbe vették Viktar Babarika fehérorosz ellenzéki vezetőt, elnökjelölt-aspiránst. A volt bankár egykori munkahelyén, a korábban általa vezetett Belgazprombanknál és több leányvállalatánál házkutatást is tartottak.

Viktor Babarika 2020. június 11-én Minszkben.
photo_camera Viktar Babarika Fotó: Sergei Grits/AP

Babarikát illegális tevékenységek szervezésével vádolják. A vád szerint megkísérelt nyomást gyakorolni a tanúkra, bűncselekmények nyomait próbálta leplezni, és nagy mennyiségű pénzt (430 millió dollárt) vett fel a közelmúltban az általa kezelt számlákról - közölte Ivan Cercel, az ügyben vizsgálatot folytató fehérorosz kormányzati Állami Ellenőrző Bizottságnak az elnöke a televízióban. Babarika épp azzal vádolta Lukashenko elnököt, hogy bűnügyi vádakkal akarja ellehetetleníteni. Az ügyvédje azt mondta, őt be sem engedték abban az épületbe, ahol ügyfelét fogva tartották.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A letartóztatások hírére több százan vonultak Minszk utcáira, hogy szolidaritást vállaljanak az őrizetbe vett politikusokkal.

A Vjaszna honlapja szerint őrizetbe vették a politikus fiát és kampányfőnökét, Eduardot is. Az intézkedés akkor történt, amikor a két férfi megérkezett a Központi Választási Bizottság épületéhez, hogy átadják a támogató aláírásokat. A hatóságok szerdán zárolták Babarika számláit.

Ligyija Jermosina, a fehérorosz Központi Választási Bizottság elnöke csütörtökön közölte, hogy az őrizetbe vétel ellenére a bizottság várhatóan tárgyalni fogja Babarika felvételét az elnökjelöltek listájára.

Fehéroroszországban augusztus 9-re írták ki az elnökválasztást. Május 21-én kezdődött meg és csütörtökig tart az aláírásgyűjtés a jelöltállításhoz. (Reuters/MTI)