Parkolási szoftvercsapda, permakultúra a gangon, szobormosás

napindító
2020 június 18., 06:08

„444: A Sessionbase parkolási szoftverét használják a legtöbb helyen Budapesten. Viszont a 12. kerület, havonta nettó 14 és fél millió forintot fizet érte, máshol, például a Várban…
x: Másfél millió alatt. Mindent tudok.
444: De miért van ekkora különbség?
x: Hol milyen éhesek a gazdik.”
Kormányok jönnek, kormányok mennek, rendszerek váltódnak, önkormányzatok cserélődnek, de a parkolási biznisz valahogy mindent túlél. Egy rejtélyes szoftvercég feji a kerületeket, amelyek függővé váltak a rendszertől, és kénytelenek fizetni. Zugló megpróbált szabadulni, de a helyi MSZP végül elbuktatta a kísérletet.

Permakultúra egy ferencvárosi gangon. Lőrinczi István hosszú tervezés és előkészületek után virágládákban hozta létre önfenntartó minimezőgazdasági rendszerét: hat négyzetméternyi „földterületről” évente kétszáz kilogrammnyi terményt takarít be. Ötvenféle növényt termeszt, ezek között vannak ehető zöldségek, gyümölcsök. A társulás teljesen környezetbarát és önmagát is táplálja. Kis méhhotelt is épített a negyedik emeleten a beporzó rovaroknak.

Karácsony Gergely lemosatta a budapesti Chruchill-szobrot, amelyet NAZi és BLM felirtatokkal fújkált össze egy – vélhetően a nyugati példákon felbátorodott – ismertlen. „Úgy látszik, ma Budapesten berúgta az ajtót a történelem - pontosabban a történelem meghamisítása, vagy legalábbis totális félreértése, és az erre alapozott gyűlöletkeltés. És én ezt szívből utálom” – írta a főpolgármester Facebook-oldalán. aki azt is kifejtette, hogy szimpátiával figyeli az antirasszista demonstrációkat, és távoli szemlélőként érteni véli a dühöt, de elfogadhatatlannak tartja a városligeti szobor meggyalázását.

Vasárnapra tüntetést szerveznek a Színház és Filművészeti Egyetem hallgatói. Az SZFE-t is magánkézbe (alapítványi kezelésbe) adná a kormány több más felsőoktatási intézménnyele együtt egy nemrég beterjesztett törvénytervezettel. A törvényt várhatóan hétfőn szavazzák meg, az előző napra szervezték a megmozdulást az Uránia filmszínház elé. A hallgatók aggodalma szerint a magánalapítványon keresztül a kormányhoz közel álló körök teljes hatalmat gyakorolhatnának az intézmény felett.

Amerikában vádat emeltek Garret Rolfe rendőrtiszt ellen, aki júnus 12-én, Atlantában egy igazoltatás után agyonlőtte Rayshard Brooksot. A fekete férfi egy gyorsétterem előtt elaludt az autójában, ezért igazoltatták, megszondáztatták, ezután dulakodás alakult ki, a férf nem hagyta magát megbilincselni, megpróbált elmenekülni, erre Rolfe hátba lőtte. A rendőr ellen szándékos emberülés a vád. Az eset akkor történt, amikor a minneapolisi George Floyd meggyilkolása miatt már hetek óta tartottak a tiltakozások. Atlantában komoly zavargások törtek ki az eset után, a gyorséttermet, ahol Brookst lelőtték, fel is gyújtották.

Az iskolai dolgozói szerint alkalmatlannak tűnő, ám annál fideszesebb pályázó venné át az ország egyik legjobb középiskolájaként számon tartott miskolci Földes Ferenc Gimnázium vezetését. A Fidesz évekig próbálta megfúrni a Földes korábbi igazgatóját, a közismerten ellenzéki beállítottságú Veres Pált. Botrányok, tüntetések után ez végül nem sikerült, de Veres az évekig tartó támadások miatt politikailag exponált figura lett, és végül ellenzéki polgármesterjelöltként győzött az októberi választáson. Ezzel viszont megürült a Földes igazgatói széke. Helyére most Hajdu Hajnalka, a sajószögedi általános iskola igazgatónője, a megyei közgyűlés fideszes képviselője pályázik. Az iskola tanárai már a pályázatát sem tartják komolyan vehetőnek.