Egy idegen hatalom éppen meghackeli Ausztráliát

külföld
2020 június 19., 07:43

Kibertámadás van folyamatban Ausztrália ellen, jelentette be az ország miniszterelnöke, Scott Morrison. Tájékoztatása szerint a támadás "szofisztikált", és állami szereplő, vagyis egy idegen hatalom áll mögötte. Azt, hogy melyik ország, kérdésre se volt hajlandó elárulni.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök videokonferenciázik
photo_camera Scott Morrison ausztrál miniszterelnök videokonferenciázik Fotó: GARY RAMAGE/AFP

Leírása alapján a támadás kiterjedt, "a kormányzat minden szintjét", illetve alapszolgáltatásokat és gazdasági szereplőket is érint, de személyes adatokhoz nagy mennyiségben nm fértek hozzá.

Morrison tájékoztatása szerint a támadássorozat hónapok óta tart, és egyre intenzívebb. Azt mondta, azért hozta ezt most nyilvánosságra, hogy növelje a közvélemény éberségét, illetve kibervédelmük erősítésére sarkalja a gazdasági szereplőket. Azért azt is hozzátette, hogy az ilyen "kártékony tevékenység" globálisan is jellemző, Ausztrália nem egyedi célpont.

Morrison ennél több részletet nem árult el, nem nevezett meg konkrét célpontokat, csupán annyit árult el, hogy a kormányzat, az ipar, a politikai szervezetek, az oktatás, az egészségügy, a közműszolgáltatók és más kritikus infrastruktúra is célpont volt. Az elmúlt hetekben hadfelszerelések gyártói, szerződött kormányzati beszállítók és könyvelőcégekjeleztek adatlopásokat. Tavaly az Ausztrál Nemzeti Egyetemet, a parlamentet és politikai pártokat ért támadás.

Bár Morrison most kérdésre azt mondta, nem fogja nyilvánosan megnevezni a támadó országot, a kiberbiztonsági szakemberek Kínát tartják ezek forrásának. Kína - Irán, Oroszország és Észak-Korea mellett - azon kevés ország egyike, amely képes lehet ilyen támadásra, és nem szövetségese Ausztráliának. Igaz, a szakemberek azt is elismerik, hogy az ilyen kiberkémkedés még szövetségesek között is gyakori. (Via BBC)