Nemcsak a rombolás megy: Lenin-szobrot állítottak Németországban

Jó hír a világban mostanában történt szobordöntögetések kritikusainak: nemcsak a rombolás megy, a németországi Gelsenkirchenben ugyanis felállították Lenin szobrát. 

Vlagyimir Iljics Észak-Rajna-Vesztfáliában.Fotó: CAROLINE SEIDEL/dpa Picture-Alliance via AFP

A kétméteres műalkotás eredetileg nem ide készült, igazából egy 1957-ben Csehszlovákiában öntött szobrot állítottak fel itt újra. Az emlékműállítást a Németországi Marxista Leninista Párt kezdeményezte, az avatóünnepségen a megjelentek vörös zászlókat lengettek. 

“Elmúltak azok az idők, hogy rasszistáknak, antiszemitáknak, fasisztáknak és a múlt hasonló kísérteteinek állítsunk emlékműveket” 

- mondta Gabi Fechtner, a kommunista párt elnöke, hozzátéve, hogy 

“Lenin világtörténelmi jelentőségű, kormeghaladó gondolkodó volt, a szabadság és demokrácia korai harcosa.”

Nem mindenki gondolkodott így a saját országa polgári lakossága ellen irtóhadjáratokat szervező, koncentrációs táborokat alapító kommunista diktátorról.

“Lenin egyet jelent az erőszakkal, az elnyomással, a terrorizmussal és a rettenetes emberi szenvedéssel” 

- állt a helyi önkormányzat mainstream pártjai által közösen megszavazott határozatban. “Az önkormányzat nem fog tolerálni ilyen antidemokratikus szimbólumot” - állt a szövegben, ám a pártok sikertelenül próbálták megfúrni a szoborállítást a tartományi Legfelsőbb Bíróság előtt.

(via Deutsche Welle)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér