Újfajta operatív törzs kezd működni, a gazdaságvédelmi

Új szervet hoz létre a kormány. Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy már a jövő héten munkába kezd a gazdaságvédelmi operatív törzs. Varga elmondása szerint ennek feladata a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása, az újraindítás segítése lesz. 

Azt sajnos nem árulta el, hogy lesz-e a magyar gazdaságnak saját Müller Cecíliája.

A GOP-nak rövidített új testületről mesélve a miniszter keményen beszólt a magyar államigazgatásnak, ugyanis így írta le a testületet:

“A GOP – amely már a jövő héten megtarthatja alakuló ülését – nyolc-tíz állami hatóság, szervezet, például az adóhivatal, a fogyasztóvédelem és az államkincstár képviselőit tömöríti majd. Azért éppen őket, mert a GOP azt a feladatot kapja, hogy azonosítsa és számolja fel azokat az adminisztratív szabályokat, amelyek fékezik az újraindítást, akadályozzák a vállalkozások tevékenységét, megnehezítik a hétköznapi ügymenetet. Azt tapasztaljuk, hogy a magyar közigazgatás nemegyszer fékező erőt jelent, nem pedig előre lendítő tényezőt.”

At államigazgatás kritikáját utána részletesebben is kifejtette:

" Előfordul, hogy a közigazgatás szereplői belekényelmesednek helyzetükbe, s úgy gondolják, a dolgok megfelelően haladnak, nem kell semmin változtatni, minden maradjon így. A nemzetközi kimutatások ugyanakkor arról árulkodnak, hogy versenyképességünk javításában vannak még lehetőségek. Ötszázalékos gazdasági növekedést céloztunk meg, ehhez pedig, bár fontosak, de önmagukban nem elegendők az akár ezermilliárdos állami támogatások. El kell végezni az aprómunkát, létkérdés, hogy a gazdaságot gátló adminisztratív szabályokat kiiktassuk. Ez lesz a GOP feladata."

Az interjúban Varga még olyanokról beszélt, hogy

  • A járvány elleni védekezési alap 633 milliárd forintjából eddig 480 milliárdot költöttek el eszközbeszerzésre és járványkórház-építésre.
  • A gazdaságvédelmi alap 923 milliárdjából 904-et költöttek el.
  • Megpróbálják önellátóvá tenni az országot a legfontosabb egészségügyi felszerelésekből.
  • Az egészségügy átalakítását a belügyminiszter és az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője dolgozza ki.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér