Terrortámadás volt a readingi késelés

Több 444 videó?
Szeretném

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a dél-angliai Reading városában előző este elkövetett késeléses támadást, amiben hárman meghaltak, hárman megsérültek. Brit médiaértesülés szerint a hatóságok az elfogott gyanúsított elmeállapotát is az incidens jelentős tényezőjének tartják.

Fotó: Isabel Infantes/Anadolu Agency via AFP

Az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat területileg illetékes parancsnoksága - Counter Terrorism Policing South East (CTPSE) - vasárnap délutáni bejelentésében közölte, hogy átvette a támadás hátterének felderítését célzó nyomozás irányítását.

A CTPSE megerősítette, hogy a késelés gyanúsítottja, egy 25 éves férfi, akit a helyszínen elfogtak, továbbra is rendőrségi őrizetben van.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka a rövid sajtótájékoztatóján azt mondta, a rendőrség az ügyben nem keres más gyanúsítottat. Eddig 41 szemtanú jelentkezett a hatóságoknál.

Az első, hajnali hivatalos tájékoztatás még arról szólt, hogy a rendőrség nem terrorcselekményként kezeli az incidenst, és a vizsgálat gyilkossági ügyben indult.

A CTPSE délutáni bejelentése szerint viszont Dean Haydon, a terrorizmusellenes rendőrségi hálózat országos koordinátora a vizsgálat eddigi megállapításai alapján terrorcselekménynek nyilvánította a támadást.

A közlemény továbbra sem fedi fel az őrizetbe vett gyanúsított kilétét, de a BBC közszolgálati médiatársaság által név nélkül idézett biztonsági források szerint a férfi feltehetőleg líbiai.

A Telegraph úgy értesült, hogy a késes támadás elfogott gyanúsítottjának neve Khairi Saadallah, aki pár éve menekültként érkezett Nagy-Britanniába a háború sújtotta Líbiából. A lap forrásai szerint a vizsgálat irányítói úgy tartják, hogy a gyanúsított elmekórtani állapota is jelentős tényező volt a Readingben elkövetett támadásban.

Szemtanúk szerint a parkban szombat este sokan időztek, és a férfi „egyik csoporttól a másikig futva” támadt rá a pihenőkre, majd menekülni próbált, de a rendőrök elfogták.

A BBC szerint nem sokkal ezután tucatnyi fegyveres, pajzsokkal felszerelt rendőr hatolt be egy readingi társasházba, ahonnan 3 órával később hangos dörrenés hallatszott, majd a rendőrök távoztak.

A Telegraph forrásai szerint a rendőrök a gyanúsított lakásában tartottak házkutatást, és több tárgyat, köztük egy nagyméretű körfűrészt elvittek.

Fotó: BEN STANSALL/AFP

Nagy-Britanniában legutóbb tavaly november 29-én történt halálos áldozatokkal járó késeléses terrortámadás. Annak a merényletnek az elkövetője, Usman Khan a londoni City pénzügyi központjában, a London híd közelében 2 embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. A brit hatóságok nem sokkal korábban, november elején mérsékelték a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét: az 5 fokozatú skálán az addig érvényben volt 2. legmagasabb, „súlyos” szintről a harmadik szintre, „jelentősre” módosították a terrortámadások veszélyére megállapított fokozatot. (MTI)